Gå direkt till textinnehållet

TV4 fälls för otillbörligt gynnande

TV4-programmet Sveriges mästerkock fälls för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen. I ett avsnitt har man gynnat ett bryggerimärke på flera olika sätt vid flera tillfällen.

I Sveriges mästarkock tävlar olika deltagare mot varandra när det gäller att laga mat. Anmälaren är kritisk till att etiketterna på en ölflaska tydligt visas upp i bild, att en representant från bryggeriet har en tröja på sig samtidigt som hen presenterar ölen, samt att programtiden för detta inslag var alldeles för lång. I avsnittet filmades också en vägg med bryggeriets logotype på.

TV4 menar att etableringsbilder på husfasader med en logga är brukligt att använda eftersom platsen är en av berättandets grundvalar. Öl och vin ska också accepteras i program som handlar om matkultur.

Granskningsnämnden anser alltså att inslaget formats så att det på ett betydande sätt gynnat bryggeriet. Den sammantagna bilden av kläderna med logotypes, etableringsbilder, exponeringen av ölflaskorna med etiketter, samt positiva omdömen om ölet av deltagarna är alla led i marknadsföringen av bryggeriet.

Annons Annons

Nämnden anser att överträdelsen motiverar en särskild avgift på 50 000 kronor för kanalen.

Fler avsnitt
Fler videos