Gå direkt till textinnehållet

TV4 fälls för att ha visat filmad avrättning

TV4 Nyheterna fälls för att ha visat en filmad avrättning i samband med ett nyhetsinslag, därmed hade man inte tagit häsyn till TV-mediets särskilda genomslag, menar nämnden.

TV4 Nyheterna visade en filmad avrättning i samband med ett nyhetsinslag. Inslaget handlade om förbud mot att lämna Sverige för att strida i utländska konflikter. I inledningen av inslaget visades en filmsekvens där en knästående man avrättades med ett pistolskott mot huvudet. TV4 varnade inte för inslaget i förväg. TV4 säger i sitt yttrande att det var ett misstag att filmsekvensen sändes och att misstaget åtgärdades omgående.
GRN skriver att inslaget sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas när det handlar om våldsskildringar och att inslaget därför strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Sändningen ska anmälas till Justitekanslern för prövning, eftersom JK övervakar om en sändning innehåller våldsskildringar eller pornografiska bilder i strid med bestämmelser i radio- och TV-lagen.

Fler avsnitt
Fler videos