Gå direkt till textinnehållet

TV-chefer klagar över minskat sändningsutrymme

Cheferna för Sveriges Television, TV4 och SBS Discovery skriver i ett öppet brev att de är ”djupt oroade” över regeringens beslut att avveckla sändningarna i marknätets så kallade 700-ban redan den 1 april 2017.

Det öppna brevet är undertecknat av Eva Hamilton, VD på SVT, Casten Almqvist, VD på TV4-gruppen och Jonas Sjögren VD på SBS Discovery.

De förklarar att de är bekymrade över att regeringens beslut lett till att Myndigheten för radio och TV nu utgår från att det från och med den 1 april bara kommer att finnas fem sändarnät tillgängliga för TV-sändningar. Detta trots att det enligt Teracom är möjligt att frigöra ett sjätte sändarnät.

Beslutet kommer att innebära stora nackdelar för såväl tittarna som medieföretagen och i förlängningen också för produktionsbolagsmarknaden och upphovsmän, skriver TV-cheferna.

De pekar bland annat på att de kommersiella kanalerna tvingas byta till ny teknik. Dessutom kan inte längre de många som ser på TV i marknätet, eller har marksänd TV i fritidshus,  från och med 2017 ta emot kommersiell TV om de inte skaffar  sig ny box eller TV.

Fler avsnitt
Fler videos