Gå direkt till textinnehållet

”TV är bra på berättelser”

Nicke Nordmark vill att berättandet ska lyfta TV4s Kalla fakta ur skuggorna. Den 12 maj gör han debut som programledare.

Du och Hasse Johansson har jobbat på Uppdrag granskning sedan 2001, varför valde ni att gå till Kalla fakta?
– Vi hade diskuterat länge att gå vidare till något annat för att få omväxling. Vi tyckte att vi borde ha en god chans att klara oss som frilansar med det vi har i bagaget. Nyhetsbolaget kontaktade oss före årsskiftet och hade hört att vi skulle sluta. De kom med ett erbjudande som vi tyckte lät bra.

Är det skillnad att jobba på Kalla fakta och Uppdrag granskning?
– Uppdrag granskning är en välsmord maskin som gör 35-40 program per år, med ett tjugotal reportrar och en handfull redaktörer. Kalla fakta har 6-8 program per säsong och lika många fasta reportrar. Men i grunden är det ju samma koncept, bara mindre. För oss blev den största skillnaden att starta eget. Sen är det förstås en ruggig utmaning att bli programledare.

Hur tänker du sköta de ansvarsutkrävande intervjuerna?
– Ansvarsutkrävande intervjuer är ofta onödigt hårda. Meningen är att den intervjuade ska få leverera sina bästa argument och bidra till förståelse. Vi har så otroligt mycket makt och i TV kan vi framställa vem som helst precis hur som helst. För mig är konsekvensneutralitet inte en portalparagraf. Vi måste fundera över konsekvenserna av det vi gör och sänder. Den skoningslöshet som vi ser i hetsjakter och drev har lett till tre saker: dels att makthavarna inte vill ställa upp på intervju, dels att de anlitar pressekreterare och PR-byråer för att skapa spinn och försvåra granskningen, dels politikerförakt. Ingen vinner på det. Vi måste ha empati. Vem fan vill springa gatlopp med byxorna i knävecken i TV?

Kalla fakta har haft dåligt genomslag för sina avslöjanden om man jämför med konkurrenterna, vad tror du att det beror på?
– Det är ingen hemlighet att Kalla fakta har behandlats styvmoderligt, blivit flyttat i tablån och kapat till 30 minuter. Nu vill TV4 satsa på grävande journalistik igen. Programtiden fördubblas till 60 minuter. Det är nödvändigt om man vill få genomslag. Det måste väcka känslor och samtidigt vara informationsrikt.

Vad kan du tillföra Kalla fakta?
– Historieberättandet. TV är inte bra på ämnen, TV är bra på berättelser. Folk ska vilja sitta hela timmen och få upplösningen, hela impacten, sugas in i känslan. Det är väldigt svårt att få publikengagemang kring stora kartläggningar. Ingen vill se ett långt reportage om pensionssystemet. Det blir fisklever-TV: nyttigt men äckligt.

Kalla fakta vann guldspaden på Grävseminariet i år, men det var första gången på tio år. Blir det fler nu?
– Nja, guldspaden är mer av ett metodpris, och det är väl bra att det belönas. Stora journalistpriset däremot, där kan det räcka med att man får stort genomslag med en enda grej. Och det säger jag inte bara för att jag har vunnit Stora journalistpriset en gång men aldrig fått någon guldspade, utan för att genomslag är viktigare än guldspadar.

Vilka är de tre bästa grävjobben i Sverige de senaste 15 åren?
– Oj, vilken fråga. Får jag välja ett eget? Okej, då får jag säga Bjästa-reportaget, det fick enormt genomslag och ledde till en helt ny nationell debatt. Sedan måste jag säga Trojkans Jas-mutor, det är den bästa journalistporr jag har sett. De startade för helvete ett fasadföretag! Fullständigt lysande. Nu har jag valt två Uppdrag granskning, det var inte bra. En till? Gellert Tamas bok Lasermannen.

 

FAKTA:
Nicke Nordmark
Ålder: 41
Bor: Luleå
Aktuell: Ny programledare i Kalla fakta, TV4
Karriär: SVT Uppdrag granskning 2001-14, programledare i Ring P1 2013, programledare i Kalla fakta 2015-. Vann 2010 Stora journalistpriset tillsammans Hasse Johansson för ”Den andra våldtäkten” om våldtäkter i Bjästa.

Fler avsnitt
Fler videos