Gå direkt till textinnehållet

Tusen tjänster färre på tre år

Det ekonomiskt kärva läget för dagspressen fortsätter. Tidningarna försöker spara sig ur krisen genom att minska på antalet anställda. Runt 190 tjänster försvann under 2016. Dessutom kom flera varsel om ytterligare besparingar: 60 redaktionella tjänster kan beröras.

Enligt Journalistens beräkning försvann 660 journalisttjänster år 2014. År 2015 minskade antalet med 265. Lägger man samma dessa siffror med årets 193 innebär det att runt tusen redaktionella tjänster försvunnit på tre år.

Sveriges största dagstidningskoncern Mittmedia fortsätter att spara. Under året kom det flera besked om nedskärningar. I mars gick ledningen för Mittmedia ut och sade att man ville spara in 44 tjänster. Samtidigt tillsattes 13 tjänster, framför allt till redigeringsnavet i Sundsvall. Sammanlagt minskade antalet journalisttjänster med 31.

I juni och juli kom det nya besked från Mittmedia. Denna gång handlade det om Promedia som ingår i Mittmedia: 57 journalisttjänster försvinner.

Sammanlagt innebär det att Mittmedia ska minska redaktionerna med 88 tjänster. Förra året minskade koncernen antalet redaktionella tjänster med 40. På två år har alltså Mittmedia bantat sina redaktioner med 128 redaktionella tjänster.

– Med den strukturomvandling som nu sker inom branschen är det inte så konstigt att vi tappar annonser. Då måste vi spara. Men det är klart att nedbemanningen påverkar journalistiken. Jag tror inte att det är det sista vi sett av besparingar. Det gäller hela branschen. Det är en tuff tid just nu, säger Tomas Backlund (bilden), journalistklubbens ordförande på Mittmedia.

Även de tidningar som ingår i NTM-koncernen tvingades spara. På Norrbottens Media minskar antalet tjänster med 14. I mars kom beskedet att 17,7 tjänster ska bort på Upsala Nya Tidning eftersom bland annat redigeringen flyttas till Norrköping. NTM-koncernen har även beslutat att dra in på fotografer och lägga ner bildredaktionerna på tidningarna i Östergötland och på Gotland. Tolv tjänster berörs.

Även gratistidningar känner av det kärva läget. I maj förklarade lokaltidningarna Mitt i att man bantar sina redaktioner med 13 tjänster. Övertaliga erbjöds jobb på företagets contentavdelning. Två flyttades över dit.

HD-Sydsvenskan har genomgått flera sparpaket på senare tid och i oktober var det dags för ett nytt. 13 redaktionella tjänster försvinner när HD-Sydsvenskan ska spara. Tre på Helsingborgs-Dagblad, nio på Sydsvenskan samt en på gratistidningen Hallå. Neddragningen berör bland annat två featuretjänster och en tjänst som språkvårdare.

– Vi inom klubben tycker att besparingarna är för kraftiga. Tidningen har dessutom fått pengar från EU som ska gå till omställningen till digitalt. Vi tycker att man kunde ta en del av pengarna till att göra övergången lite mjukare. Dessutom gick tidningen med 40 miljoner i vinst förra året. Dessa pengar kunde ha använts, men det har vi inte fått gehör för, säger Jan Samuelsson, klubbordförande på Sydsvenskan.

Dessutom sades elva journalister upp från Kompetens i Skåne, KiS, då bemanningsföretaget lade ner sin verksamhet.

I november varslade Stampen om att ytterligare 14 redaktionella tjänster ska bort, åtta i Göteborg och sex på övriga orter. Tidigare har Göteborgs bantat sin bildredaktion. Tre fotografer erbjöds avgångsvederlag. En senior fotograf blir kvar. I december kom två nya varsel: Hallpressen vill minska antalet journalister på tidningarna med 33 tjänster och EK-koncernen vill minska antalet anställda på redaktionerna med elva.

Även tidskrifter har känt av det kärva ekonomiska läget. Ungefär 30 layouttjänster försvinner från Aller Media efter en omorganisation som beräknas vara genomförd nästa år. Talentum minskade antalet tjänster på redaktionerna med åtta, sex journalister tvingades sluta på LRF-tidningarna och Egmont bantade sina redaktioner med åtta tjänster.  

Fotnot: Journalisten har inte undersökt hur många tjänster som tillkommit genom anställningar i bemanningsföretag, magasin eller sajter under året.

Fler avsnitt
Fler videos