Gå direkt till textinnehållet

Turkiska staten stänger tre tidningar och en TV-kanal

I samband med söndagens avskedande av 18 600 offentliganställda tjänstemän i Turkiet stängde staten tre nyhetstidningar och en TV-kanal.

En av de tre nedlagda tidningarna är den Istanbulbaserade Özgürlükçü Demokrasi, som sattes under statlig tvångsförvaltning, ”kayyum”, efter en polisräd i mars i år. Det rapporterar bland andra Turkish Minute.

Den turkiska staten har satt tvångsförvaltning i system i syfte att stoppa fria medier – det användes exempelvis när landets största dagstidning Zaman gick från miljonupplaga till 6 000 i upplaga över en natt i mars 2016.

14 journalister på Özgürlükçü Demokrasi sitter nu åtalade för ”medlemskap i en terroristorganisation”, ”spridande av terroristproganda” och ”publicering av uttalanden från en terroristorganisation”. Sex av journalisterna sitter frihetsberövade i väntan på rättegång.

Annons Annons

Özgürlükçü Demokrasi var arvtagare till tidningen Özgür Gündem som stoppades av den turkiska staten för påstådd ”terroristpropaganda” efter det misslyckade statskuppförsöket i juli 2016.

Tidningen Halkın Nabzı, vars chefredaktör Ishak Karakaş satt fängslad under kort tid för att han protesterat mot en turkisk militäroffensiv i norra Syrien, har också lagts ned av staten. Den kurdiskspråkiga tidningen Welat, baserad i Diyarbakır har också stängts, liksom TV-stationen Avantaj.

Medieföretagens tillgångar har överförts till den turkiska staten.

Fler än 190 medier har stängts i Turkiet av president Erdogan sedan statskuppförsöket i juli 2016. Enligt Stockholm Center for Freedom sitter 240 journalister frihetsberövade i Turkiet, medan 143 journalister befinner sig på flykt.

Fler avsnitt
Fler videos