Gå direkt till textinnehållet

Turkiska journalister riskerar tre livstidsstraff

30 turkiska journalister på den nu nedlagda tidningen Zaman har åtalats och riskerar livstidsstraff. Bland dem finns Sahin Alpay som doktorerade i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Den 7 april skrev Journalisten om att turkiska åklagare yrkar på långa fängelsestraff för 19 medarbetare på tidningen Cumhuriyet. De anklagas för att ha ”hjälpt en terrororganisation” och riskerar att dömas till långa fängelsestraff, upp till 43 år.

Nu har åklagare väckt åtal mot ytterligare 30 journalister som jobbade på tidningen Zaman som tvingades stänga i juli 2016 efter det misslyckade kuppförsöket.

Åklagaren kräver tre livstidsstraff per åtalad, skriver Svenska Dagbladet. Som i fallet med journalisterna på Cumhuriyet anklagas de för att ha deltagit i kuppförsöket.

Annons Annons

Bland de åtalade finns krönikören Sahin Alpay som bott i Sverige och som doktorerade i statsvetenskap vid Stockholms universitet 1980.

Enligt en granskning som organisationen Stockholm centre for freedom, SCF, gjort satt i januari 191 journalister fängslade i Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos