Gå direkt till textinnehållet

Turkiska journalister prisas av Publicistklubben

Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för 2016 går till de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül.

I motiveringen står det:

”För att de med mod och integritet bedriver oberoende journalistik i en tid när yttrandefriheten är satt under hårt tryck.”

” Can Dündar (bilden) och Erdem Gül är givna mottagare av årets pris till Anna Politkovskajas minne. Trots att de hotas av livstids fängelse fortsätter de ihärdigt med att arbeta för att sanningen ska komma fram. Åtalet mot dem är en kränkning av pressfriheten och ytterligare ett uttryck för att Turkiets regering fortsätter att strypa yttrandefriheten i landet,” säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Can Dündar, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och Erdem Gül, tidningens redaktionschef i Ankara, tryckte förra året ett scoop som skakade Turkiet: fotografier och videor som visade hur turkisk underrättelsetjänst smugglade vapen till stridande grupper i Syrien. Turkiets president Erdogan förklarade i TV att deras journalistiska arbete var förräderi och att Dündar skulle få ”betala dyrt” för publiceringen. I dag står Dündar och Gül åtalade för terrorbrott och spioneri och hotas av livstidsstraff.

Eftersom en domstol har gett Can Dündar och Erdem Gül reseförbud och de därmed inte kan ta emot priset på plats i Stockholm, delas priset ut via ombud. Priset kommer att tas emot av journalistkollegan Yavuz Baydar från P24, en organisation för oberoende journalistik baserad i Istanbul, vid en ceremoni i Kulturhuset i Stockholm måndag 16 maj klockan 18.30 i samband med Publicistklubbens debatt om europeisk yttrandefrihet.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut ”till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”. Priset utdelades första gången 2007, året efter mordet på Anna Politkovskaja. Tidigare pristagare: 2015 Khadija Ismayilova, 2014 Abdullahi Hussein, 2013 Michail Afanasiev, 2012 Johan Persson och Martin Schibbye, 2011 Fredrik Gertten, 2010 Amun Abdullahi Mohamed.

Fler avsnitt
Fler videos