Gå direkt till textinnehållet

Turkiska journalister efterlysta för bildpublicering

Tre turkiska journalister är efterlysta för att ha publicerat denna tio år gamla bild föreställande poliser som hyllar journalisten Hrant Dinks mördare Ogün Samast.

I måndags greps sex personer, varav en journalist, i Samsun, Turkiet, i samband med den återupptagna utredningen av mordet på den turkisk-armeniske journalisten Hrant Dink den 19 januari 2007.

Samtidigt har åklagare i Istanbul efterlyst tre journalister, Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan och Ekrem Dumanlı, för återpubliceringar av en bild som föreställer två poliser som hyllar Ogün Samast, den man som dömts för att ha mördat journalisten Hrant Dink 2007. På bilden tillåts Ogün Samast hålla upp en turkisk flagga.

Det rapporterar flera medier och organisationer, däribland Stockholm Center for Freedom.

Annons Annons

Bilden togs kort efter hans gripande och publicerades 2007 i tidningen Zaman där Ekrem Dumanlı var chefredaktör, samt i tidningen Bugün där Adem Yavuz Arslan var redaktör samt i Kanaltürk TV där Faruk Mercan var redaktör.

Bilden återpublicerades i flera medier i januari förra året i samband med rapporteringen om eftersökandet efter fler inblandade i mordet på Hrant Dink.

Bildpubliceringen påstås nu utgöra yttrandefrihetsbrott mot den turkiska staten och polisväsendet.

Fler avsnitt
Fler videos