Gå direkt till textinnehållet

TU: ”Herlitz kan inte abonnera på pressetik”

Dagens Nyheters tidningschef Gunilla Herlitz (bilden) har bedyrat att DN, DI och Sydsvenskan kommer att fortsätta att finansiera det pressetiska systemet, trots att tidningsföretagen lämnar PO/PONs huvudfinansiär Tidningsutgivarna. Men Herlitz upplägg är en omöjlighet. Det uppger Tidningsutgivarna för Journalisten.

– TU och övriga huvudmannaorganisationer driver och finansierar PO-PON och det är inte möjligt att betala vid sidan om. Pressetiken är inte en tjänst som man från tid till annan kan välja att ”abonnera” på, uppger TUs chefsjurist Per Hultengård.

PO Ola Sigvardsson säger till Journalisten att han misstänker att det kan vara svårt att genomföra en sådan lösning som Gunilla Herlitz vill åstadkomma.

– Utan att veta helt säkert tror jag inte att det är möjligt. Det finns regler för hur PO och PON får finansieras, säger Ola Sigvardsson.

Annons Annons

Gunilla Herlitz, som är tidningschef för Dagens Nyheter och styrelseordförande i både Sydsvenskan och Dagens Industri, har bedyrat att tidningarna ska fortsätta att finansiera PO och PON, bland annat i en artikel i Medievärlden och en artikel i Dagens Nyheter, där hon säger: ”Det är viktigt att säga att vi vill vara en del av det pressetiska systemet även i fortsättningen. Vi är beredda att vara med och finansiera detta arbete.”

Problemet med Herlitz lösning är just att PO och PON inte kan ta emot pengar från vem som helst som vill finansiera det pressetiska systemet, eftersom det skulle kunna minska trovärdigheten för systemet. Reglerna är därför rigida.

Många befarar att Dagens Nyheters, Sydsvenskans och Dagens Industris beslut att lämna Tidningsutgivarna (TU) innebär att finansieringen av Allmänhetens Pressombudsman och Pressens Opinionsnämnd är i fara.

I tisdags skrev f d PO Pär-Arne Jigenius i en debattartikel att Bonniertidningarnas utträde ur TU är ett hot mot det pressetiska systemet. Du kan läsa mer om det här.

Även nuvarande PO Ola Sigvardsson är orolig över vilka följder en mindre budget kan innebära för trovärdigheten för det självreglerande pressetiska systemet, något som Journalisten kunde berätta om i går.

Journalisten har sökt Gunilla Herlitz för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos