Gå direkt till textinnehållet

Tryckerimålet avgjort

Högsta domstolen slår fast att tryckerierna ska betala tillbaka momsen till sina kunder när de i dag kom med sitt avgörande i målet mellan Norstedts och Medierummet. Domen kan drabba Stampen hårt, men koncernchef Martin Alsander tonar ned farhågorna för vad domslutet kan få för effekt.

Nu har Högsta domstolens avgörande i målet mellan Norstedts och tryckeriföretaget Medierummet om tryckerimomsen kommit. Domstolen slår fast att det inte finns några skäl för tryckeriet att slippa undan att betala tillbaka momsen till sina kunder.

Sammanlagt handlar det om 3,1 miljarder kronor som Skatteverket betalade ut till tryckerierna mellan åren 2004 och 2007. HD anser alltså att det inte spelar någon roll hur lång tid som förflutit.

För tryckerierna innebär avgörandet ett stort bakslag. Stampen-ägda VTAB kan till exempel komma att drabbas hårt då domen innebär att de kan tvingas betala tillbaka över 300 miljoner kronor till sina kunder under de kommande åren.

Annons Annons

Men Stampens koncernchef Martin Alsander tonar ner farhågorna för vilka effekter HDs avgörande kan få för Stampen, i ett pressmeddelande.

”Vi har tidigare tagit höjd i balansräkningen och nu ska vi sätta oss in i domen och reda ut exakt vad den innebär för Stampen och hantera läget i dialog med Skatteverket och varje enskild kund”, säger Martin Alsander i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vårt ekonomiska läge har inte förändrats alls efter dagens besked. Det här utslaget kan naturligtvis försvåra för oss att fortsätta omställningen i den takt vi önskar, men samtidigt är det bra att frågetecknen kring momsen kan rätas ut då ökad klarhet i momsfrågan kan påverka de refinansieringsdiskussioner vi för positivt.”

Journalisten har tidigare skrivit om tryckerimomsen. 

Fler avsnitt
Fler videos