Gå direkt till textinnehållet

Trovärdiga sidor belönas av Google

Google håller på att utveckla en mjukvara som ska kunna granska sajters trovärdighet, skriver SVT Nyheter. Detta skulle kunna innebära att sidor som sprider falska nyheter inte hamnar lika högt upp på söklistan.

Idag grundar sig Googles sökresultat på hur många som länkar till en viss sida. Det spelar alltså ingen roll hur sanningsenlig eller trovärdig en sida är. Med Googles nya projekt, Knowledge Vault, ska sökmotorn istället räkna antalet korrekta fakta som en sajt innehåll och utifrån detta ska sidan belönas med trovärdighetspoäng och en högre rankning skriver New Scientist.

Googles Knowledge Vault innehåller över 1,6 miljarder faktauppgifter och av dessa är 271 miljoner ”Confident fact”, alltså källor som anses vara säkra. Genom korshänvisningar mellan nya och gamla uppgifter i systemet ska detta enligt New Scientist innebära att Google i 90 procent av fallen har rätt.

Till SVT Nyheter säger Matt Stamp som arbetar med faktakoll-sajter som Politifact och Fastcheck.org ”att frågan är hur man ska lyckas korrigera människors missuppfattningar? Människor blir väldigt defensiva, men om de själva söker efter information på Google kommer de antagligen att befinna sig i ett mer mottagligt tillstånd.”

Annons Annons

Journalisten har tidigare skrivit om sajtkoll.se, ett svenskt projekt som startades för att bland annat hjälpa användare att kunna granska avsändare till olika sidor på nätet. Bara ett par dagar efter starten tvingades Sajtkoll lägga ned kort på grund av hot.

Fler avsnitt
Fler videos