Gå direkt till textinnehållet

”Tror starkt på fällande dom”

I dag hölls rättegång i Stockholms tingsrätt mot den kvinna som åtalats för att ha hotat journalisterna Lisa Bjurwald och Lisa Röstlund.

Hoten med innebörden att döda eller skada Aftonbladets dåvarande kolumnist Lisa Bjurwald och reporter Lisa Röstlund, skickades per mejl i augusti. Aftonbladet lyckades ta reda på kvinnans identitet och polisanmälde hotet. I februari åtalades en 54-årig kvinna bosatt i norra Sverige för olaga hot.

I dag hölls förhandling i Stockholms tingsrätt. Den åtalade kvinnan var inte på plats.

Lisa Bjurwald, nu chefredaktör för Författaren, har under en rad år som frilans mottagit en mängd hot och hat för sin journalistiska gärning – trots det var första gången hon satt som målsägande i en hoträttegång.

Annons Annons

– Det är helt otroligt att det ska vara så svårt att få till. Det säger ganska mycket att vi är relativt få som varit med om det.

Hon beskriver det som ett antiklimax att den åtalade kvinnan inte var på plats och inte heller medverkade på videolänk.

– Men jag säger som en av mina närstående sa, att det är inte så konstigt eftersom troll spricker ju i ljuset. Det var frustrerande att hon inte fanns med, men jätteskönt att rättegången blev av i alla fall, säger Lisa Bjurwald.

Dom faller om en vecka.

– Jag tror starkt på en fällande dom. Kvinnan förnekar brott men erkänner i förhör det hon gjort. Hon har bland annat sagt att det var en njutning att hota oss.

Fler avsnitt
Fler videos