Gå direkt till textinnehållet

Tre tidningar får en ansvarig utgivare

PeO Wärring blir ny huvudredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter. Samtidigt slår de tre tidningarna ihop till ett bolag i en ny organisation när man ska spara tre miljoner.

Lönsamheten är dålig för tidningarna vilket gör att styrelsen gett uppdraget åt koncernens VD Sören Axelsson att spara. I den nya organisationen blir alltså PeO Wärring, nuvarande chefredaktör på EK, både huvudredaktör och ansvarig utgivare för alla tre tidningar.

 Vi rensar i strukturen och då gör vi det i ett nytt bolag, det nya bolaget tillsätter sen en ny VD och där har Robert Johnsson som idag är SNs VD fått frågan. Det här gör vi för att skapa en organisation som blir enklare att samordna och mer dynamisk. Allt är så nytt att det inte finns något bolag än, det håller vi på att bilda, säger Sören Axelsson.

På EK ska man tillsätta en ny chef efter PeO Wärring. Vem det blir är inte klart än. I dag är Elisabet Bäck chefredaktör på KK och Göran Carstorp som har ansvaret på SN. De blir nu tf ansvarig utgivare för respektive titel och kommer även representera tidningen utåt i det nya bolaget.

Hur allvarligt är läget ekonomiskt?

 Det är inte allvarligt alls. Vi har för dålig lönsamhet men det har alla i medievärlden just nu. Vi har också ett förbättrat rörelseresultat och når nästan budget i år vilket är en förbättring från förra året, säger Sören Axelsson.

Kan man spara tre miljoner utan varsel?

 Som en konsekvens av det här inför vi anställningsstopp och nyvikariestopp. Men det är inte tal om varsel som det ser ut nu. I samanhanget är det här en blygsam summa, fortsätter Axelsson.

Vart kommer ni spara?

 Det finns inga utpekade områden än, styrelsen har bett oss förbättra budgeten med tre miljoner kronor och det ska vi göra. Gällande den nya organisationen ska den få växa fram under hela 2015 för att den ska bli organisk på bästa sätt.

Johannes Tångeberg är journalistklubbens ordförande på Katrineholms-Kuriren. Att de tre tidningarna nu blir ett bolag ser inte han som speciellt dramatiskt.

 Vi har haft ett ganska nära samarbete sedan tidigare och delar av vår produktion görs redan i Eskilstuna. Kvällsredigeringen görs gemensamt, vi har en gemensam kulturedaktör mellan EK och KK och vi byter en del andra texter med varandra redan idag, säger Tångeberg.

Som en del av detta ska tidningarna också gå över från berlinerformat till tabloid.

 Vi är ganska mallade i redigeringen redan i dag så det tror jag inte blir någon större skillnad. Vi har inte diskuterat det jättemycket i klubben men personligen tycker jag det är bra, fortsätter Tångeberg.

Fler avsnitt
Fler videos