Gå direkt till textinnehållet

Travrondens VD satte munkavle på bloggare

Travrondens Lars G Dahlgren har drivit en populär blogg på Travronden.se men får inte längre skriva vad han vill för TR Medias VD Daniel Livensjö. Efter att Journalisten sökt VDn med kritiska frågor ändrar sig dock Livensjö och vill nu återuppliva Dahlgrens travblogg. 

Lars G Dahlgren har drivit en blogg på Travronden där han ofta tagit upp politiska beslut och andra nyheter inom sporten. Nu har hans VD bestämt att han inte längre får skriva vad han vill i bloggen och därför har Dahlgren pausat sin blogg.

Munkavlen från VDn har rivit upp sår inom travsporten, bland annat bloggar också Sydsvenskans expert Anders Engman om saken här.

Enligt Lars G Dahlgren är det en ren munkavle det handlar om.

– Ja, det är exakt vad det är. Jag får inte själv välja vilka ämnen jag ska behandla, han gillar inte mina åsikter, säger han till Journalisten.

Vad är anledningen?
– VDn har inga sakliga skäl, han tycker inte om det jag skriver. Jag har uttryckligen frågat om det är ett beslut från tidningsledningen, om han är utsatt för påtryckningar uppifrån? Men det är han inte. Han vill ha en annan ton i bloggen, säger Dahlgren.

Efter att han fick sin munkavle ville han först sluta på tidningen men nu har han bestämt sig för att kämpa för sin sak.

– Jag tycker han bryter mot de pressetiska reglerna när han ska bestämma vad jag ska tycka i min blogg. Jag tycker inte jag har gjort något fel så jag vill strida för det som är rätt.

Travronden får en ny chefredaktör den 1 februari efter Ola Lernå, som fått nya arbetsuppgifter på tidningen. Något som också orsakat en konflikt mellan ledningen och redaktionen enligt Lars G Dahlgren. Stämningen på redaktionen beskriver han som ”bedrövlig” redan innan chefredaktören blev petad.

– Sättet vi fått en ny chefredaktör på är bedrövligt, det var en ren misstroendeförklaring mot hela redaktionen. Visst kan man göra förändringar men sättet det gjordes på var bedrövligt.

På vilket sätt var det bedrövligt skött?
– Vi är inne i en digital anpassning och ledningen upplever att redaktionen bromsar den processen, men det är inte sant. Beslutet att peta Ola Lernå kom som en blixt från klar himmel, och man lyssnar inte alls på oss i redaktionen. Jag ser en stor risk nu att folk kommer sluta, bli sjukskrivna eller börja leta efter andra jobb.

Daniel Livensjö är VD på TR Media som äger Travronden. Första gången vi är i kontakt med honom är på måndagen. Då vill han att vi mejlar frågor. Han säger att han ska svara under dagen, sedan kommer besked om att svaret ska komma till kvällen. I dag kom ett mejl om att svar skulle komma före lunch. Men nu har Daniel Livensjö ändrat sig och vill inte längre svara på några frågor.

I stället skickar han ett mejl till mig som i samma stund gått ut till hela redaktionen på Travronden. 

"För drygt en vecka sedan fattade jag ett beslut att pausa Lars Dahlgrens blogg för en utvärdering tills dess att den nya chefredaktören är på plats. Sen dess har vi fått många reaktioner och mail av läsare och aktiva inom svensk travsport som väldigt gärna vill läsa Lars blogg. Engagemanget från alla de som läser honom har varit överväldigande. Den uppskattningen gör att vi nu har bestämt att Lars fortsätter att skriva sin blogg på Travronden.se", skriver VDn till oss.

Fler avsnitt
Fler videos