Gå direkt till textinnehållet

Tolv redaktionella tjänster bort på NWT

När Nya Wermlands-Tidningen, NWT, på nytt ska banta drabbas redigeringen vid sju orter. Ledningens nya förslag innebär att tolv redigerare och sidplanerare ska försvinna.

Redan i början av året centraliserade NWT, med 13 tidningar i koncernen, en stor del av redigeringen till Karlstad. Nu kommer ett nytt förslag till bantning, totalt handlar det om 12 redaktionella tjänster.

– Ledningen vill effektivisera ytterligare med så kallad whiteboard-styrd redigering. De pratar om tolv tjänster på sju olika orter, det är sidplaneringsfunktionen och redigerare som berörs i första hand, säger Per Engelbrektsson, vid Skaraborgs Allehanda och vice ordförande i Journalistklubben.

Den nya redigeringstekniken ska vara på plats vid tidningarna redan i slutet av året, medan ledningen hoppas att den nya organisationen ska vara klar strax efter årsskiftet. Totalt idag jobbar det mellan 20-25 personer inom NWT med redigering eller sidplanering.
– Det här oroar oss. Ny teknik är en sak, det är utveckling, men samtidigt finns det inte så här mycket utrymme att spara. Vi skulle kunna införa tekniken och behålla mer personal så vi kan bibehålla den journalistiska kvalitén i det vi gör på ett bättre sätt. Det här pressar arbetsmiljön ytterligare för alla, säger Per Engelbretsson.

Annons Annons

Vad vet man idag om vilka orter som drabbas värst?

– Dit har vi inte kommit än, hur exakt det ska fördelas och vilka lösningar som finns med pensioner och annat är för tidigt att säga. Vi fortsätter förhandlingarna nästa vecka, i och med att det handlar om sju orter är det svårt att se det redan idag, säger Engelbrektsson.

Fler avsnitt
Fler videos