Gå direkt till textinnehållet

Tidningen Vi slapp Norstedts kravlista

Expressen vittnar om en två A4-sidor lång kravlista från Norstedts för att få göra en intervju med Millenium-författaren David Lagercrantz. Men Tidningen Vi som har den första intervjun med författaren slapp helt förlagets kravlista.

Expressen och danska Politiken är två mediejättar som bojkottar Norstedts krav för att få en intervju David Lagercrantz, författaren till nya Milleniumboken som släpps imorgon.

Expressen skriver i en artikel på sina kultursidor att listan bland annat innehåller krav om att ”konfidentiell information” inte fick spridas innan 27 augusti, vilket får chefredaktören Thomas Mattsson att ta till hårda ord.  

"Det är naturligtvis otillständigt av ett bokförlag, tillika Sveriges äldsta, att kräva att publicistiska aktörer som nyhetsredaktioner inte ska få publicera fritt. Man skulle kunna ta till stora och starka ord här, särskilt som David Lagercrantz ju själv är gammal journalist, men jag tror att det här egentligen bara handlar om ett dåligt PR-arbete från förlaget. Min gissning är att Stieg Larsson knappast skulle ha accepterat att ett förlag försöker styra redaktioner" säger Thomas Mattsson till Expressen.

Annons Annons

I dag kommer Tidningen Vi ut med sitt nya nummer som innehåller den första stora intervjun med Lagercrantz inför släppet. Deras frilansare Johan Norberg har varit vän med Lagercrantz i 20 år och har fått följa författaren under lanseringen.

– Vi la ut det här jobbet på Johan Norberg redan i mitten av november och David sa ja till intervjun. Vi valde Johan helt enkelt för att vi var övertygade om att han skulle göra det bästa porträttet. Vi försöker alltid göra unika vinklar. Att få det här nära, initierade porträttet av Lagercrantz, som vi misstänkte skulle komma att bli rätt så omskriven, var vårt sätt att ge våra läsare en unik text, säger Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör på Vi.

Vilka krav gick ni med på?

– Vi har inte skrivit på något med Norstedts och vi har ingen deal. De visste att vi hade intervjun med David och att tidningen skulle komma det här datumet. De har inte haft något att säga om det. Jag har inte varit i kontakt med dem.

Så ni har inte sett någon kravlista eller de har inte haft något önskemål om att inte publicera innan ett visst datum?

– Nej, det föll sig naturligt i och med att tidningen kommer det här datumet. Men jag kan inte säga hur Norstedts har tänkt. Johan Norberg har inte heller haft någon kontakt med förkaget förutom att han haft ett par faktafrågor. Det har inte varit något dealande alls mellan oss och dem. 

Har Johan fått läsa boken innan?

– Nej, det var aldrig aktuellt. Det var processen vi ville skildra. Inte bokens innehåll.

Fler avsnitt
Fler videos