Gå direkt till textinnehållet

Tidigare BBC-journalist deporterad från Egypten

Den tidigare BBC-medarbetaren och TV-journalisten Liliane Daoud har utvisats från Egypten, sedan hon gripits av civilklädd polis. Hon har nyligen varit programledare för ett regeringskritiskt TV-program i landet.

Det är brittiska BBC som rapporterar om händelsen. Liliane Daoud är en brittisk-libanesisk journalist som tidigare jobbat för dem. Fram tills nyligen har hon också varit programledare för pratshowen ”The full picture”, skriver DN. Programmet bjuder in röster som är kritiska mot president Abdul Fattah al-Sisis regering.

I måndags greps Daoud av civilpoliser i sitt hem i Kairo, och sattes på ett plan till Beirut. Enligt uppgifter togs hennes brittiska pass och mobiltelefon i förvar vid gripandet.

Kort innan hon greps hade Daoud via sociala medier berättat att hennes kontrakt med ONTV, som höll i pratshowen, tagit slut efter fem år. Det efter att TV-nätverket sålts till en regeringsvänlig stålmagnat.

Annons Annons

Enligt säkerhetstjänsten är anledningen till utvisningen att hennes visum gått ut. Daouds jurist Zyad el-Elaimy tror dock inte på den förklaringen.

”Det här är första gången någon deporterats på det här sättet i Egypten. De egyptiska myndigheterna är inte redo att höra flera röster eller att höra någon som stöder revolutionen 2011 som avsatte president Hosni Mubarak”, säger han till AP, enligt BBC.

Enligt advokaten kommer Daoud att överklaga utvisningen.

Fler avsnitt
Fler videos