Gå direkt till textinnehållet

Tid för reflektion – viktigt när utsatta grupper ska granskas

Kalla Faktas Sara Recabarrens gav goda råd under programpunkten ”Hur granskar vi utsatta grupper?” på Gräv. Tid och feedback var två av tipsen.

”Hur granskar vi utsatta grupper?” stod som rubrik när Uppdrag Gransknings Lina Makboul och Kalla Faktas Sara Recabarren berättade om hur de själva och hur respektive redaktion skildrat flyktingar och tiggare. Samtalet modererades av Föreningen Grävande journalisters ordförande Terje Carlsson.

Diskussionen handlade bland annat om man kan ställa kritiska frågor till de utsatta grupperna, vilket Lina Makboul gjorde i det uppmärksammade UG-reportaget ”Välkommen till Sverige” som sändes i slutet av förra året.

Som exempel på Sara Recabarren arbete visades delar ur Kalla Faktas granskning ”Slav i Sverige” som handlar om människor som skickas till Sverige för att tvingas tigga.

En viktig del av reportaget är bilder från en buss som kör mer eller mindre frivillig arbetskraft från Rumänien till Sverige. Bussturen och flera andra delar av reportaget gjordes med dold kamera.

– Det hade inte gjorts förut och gav oss en unik inblick, säger Sara Recabarren när hon berättar om arbetet för publiken.

Vilka fallgropar kan det finnas när man ska göra den här typen av reportage?
– Att man misslyckas att sätta saker i ett sammanhang. I bland har man ju inte tid, men det är viktigt att ha när man ska göra ett sådant här reportage, så det finns tid att reflektera, säger hon till Journalisten.

– Det är också bra att kunna ta hjälp av andra som inte är lika insatta i ämnet.

När Sara Recabarren jobbade med ”Slav i Sverige” visade hon och kollegorna materialet för personer som inte jobbade med reportaget för att se deras reaktioner. Den konstruktiva kritiken påverkade också den slutgiltiga utformningen av inslaget.  

Fler avsnitt
Fler videos