Gå direkt till textinnehållet

Textrobotar har börjat skriva för Mittmedia

I går var det första gången som textrobotar skrev artiklar för Mittmedias tidningar och sajter. De första artiklarna handlade om dagens väder. (UPPDATERAD)

Textrobotar är en slags mjukvara som samlar in och sammanställer information på internet. De första artiklarna på dt.se handlade om väder och bygger på att SMHI har ett öppet gränssnitt, skriver dt.se.

”SMHI har ett öppet gränssnitt, ett så kallat API, som vem som helst kan utnyttja. Vårt utvecklingsteam bestående av Frans Krojegård, Roger Nyström och Torbjörn Lindström har tagit fram en tjänst utifrån API:et. Varje morgon kl 05.30 lämnar textroboten 45 texter på bara några sekunder”, säger Mittmedias Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef till sajten.

St.nu och allehanda.se var först ut i ett test. I går publicerade Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Östersunds-Posten med flera den första väderrapporten från en robot. Mittmedia menar att robotarna inte ska ersätta den vanlige journalisten.

”Jag ser textrobotar som ett sätt att frigöra tid för våra journalister att göra det de är bäst på. Granska makten, skriva om intressanta människor – vara på plats. Hitta nyheterna som sätter agendan helt enkelt”, säger Govik.

Fler avsnitt
Fler videos