Gå direkt till textinnehållet

Terrorrapportering kan ge fängelse

Den egyptiska regimen vill göra det olagligt att publicera uppgifter som motsäger officiella uttalande från militärmakten rörande terrorism.

På söndagen föreslog den egyptiska regeringen en ny lag som ska göra det olagligt för medier att publicera statistiska uppgifter eller nyheter rörande terrorism som skiljer sig från officiella uttalanden från regeringen och militären. Det skriver The Guardian.

Den nya antiterrorismlagen som nu ska godkännas av presidenten innebär att journalister som sprider ”falska nyheter eller data” kan dömas till minst två års fängelse.

Lagen har sin bakgrund i en terrorattack i Sinai där ett antal egyptiska soldater dog. Armén förnekade att fler än 17 soldater dog, och kritiserade utländska medier för att de rapporterat högre dödstal.

Annons Annons

Egyptens justitieminister Ahmed el-Zind säger till AFP att orsaken till den nya lagen är att staten har ett ansvar att skydda medborgarna från felaktig information. ”Jag hoppas att ingen tolkar detta som en inskränkning av pressfriheten. Det handlar bara om siffror”, säger Ahmed el-Zind.

För tillfället är 18 journalister fängslade i Egypten.

Fler avsnitt
Fler videos