Gå direkt till textinnehållet

Terese Cristiansson: ”Nils Horner en förebild”

Nils Horner-priset 2016 tilldelas frilansjournalisten Terese Cristiansson. ”Jag är stolt och rörd”, säger hon till Journalisten.

Motiveringen lyder: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.”

När Journalisten når Terese Cristiansson per telefon befinner hon sig i ett sjukhus i turkiska Kilis nära den syriska gränsen. De senaste 48 timmarna har 35 000 flytt till Kilis från Aleppo, där den syriska regimen understödd av ryska attackplan utför en storoffensiv för att ta tillbaka staden.

Är det i Kilis man ska befinna sig om man ägnar sig åt utrikesjournalistik i Nils Horners anda?
– Tja, kanske det. Katja Magnusson, förra årets vinnare av Nils Horner-priset är också här i Kilis. Nyhetsmässigt är det här det händer i alla fall. Just nu är det akutrapportering, det är ett stadium i rapporteringen. Utrikesjournalistiken har ofta två skeden; först berättar man om akuta händelser, sedan åker man tillbaka och rapporterar när inga andra journalister är där. Det här är en skarp nyhetshändelse, definitivt, säger Terese Cristiansson.

Annons Annons

Hur känns det att få Nils Horner-priset?
– Det här priset betyder helt klart något extra för mig, kände jag när de ringde mig. Nils Horner var en stor förebild för mig redan innan jag blev utrikeskorre. Han var en fantastisk journalist och att få det här priset för att man anses föra hans anda vidare, det är väldigt stort. Mordet på Nils Horner skakade mig personligen djupt och det ger en extra dimension till att få just det här priset. Jag är väldigt stolt och rörd.

Vad menar du att journalistik i Nils Horners anda är?
– För mig är det för det första att han alltid var på plats. Han rapporterade med fötterna på jorden. Dessutom tyckte jag att han rapporterade nyanserat. Det är lätt när man kommer ut i konfliktområden att rapporteringen blir svart eller vit. Nils Horner beskrev världen i gråskala, vilket är det bästa sättet. Den andan, att vara på plats, möta människorna och beskriva det så komplext som det faktiskt är, det är för mig utrikesjournalistik i Nils Horners anda.

Du har rapporterat mycket om mordet på Nils Horner, tror du att det kommer att klaras upp?
– Jag har bott i Afghanistan och har många kontakter och därför har det varit naturligt att jag vid ett par tillfällen har fått rapportera om mordet. Det ser lite mörkt ut för att det ska bli någon lösning, men det får inte innebära att vi glömmer Nils Horners arbete i Afghanistan och andra länder.

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, Boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014. Prissumman är 25 000 kronor. Priset delas ut den 18 maj under ett seminarium på JMG i Göteborg.

Fler avsnitt
Fler videos