Gå direkt till textinnehållet

Talentums VD: ”Vi ska inte betala skadestånd”

Talentums VD Aarne Aktan ger nu sin syn på rekordskadeståndskravet som Journalistförbundet riktat mot företaget. Han berättar också om den ekonomiska krisen för företaget – och hur den ska lösas.

Journalistförbundet har riktat ett rekordstort skadeståndskrav mot Talentum och Medieföretagen om över en halv miljon kronor. Orsaken är att Talentum vägrade låta journalistklubben ta in en arbetstagarkonsult vid en omorganisation förra året. Nu överväger förbundet att gå till Arbetsdomstolen, vilket Journalisten berättade om för två veckor sedan.

Talentums VD Aarne Aktan anser att han inte gjort något fel och vägrar därför betala skadeståndet.

– Det här är inte svart eller vitt, det är en gråzon. När journalistklubben kom med sitt krav på att ta in en arbetstagarkonsult hade vi förhandlat i två månader. Vi var i slutskedet av processen och hade vi tagit in en konsult hade det dragit ut på tiden. Det hade blivit mycket kostsamt. Vi kunde inte låta det ske, säger Aarne Aktan till Journalisten.

Varför inte då?
– Krisen var allvarlig och vi behövde genomföra sparpaketet. När jag tittar på intäkterna för i år kan jag se att det var rätt beslut. Hade journalistklubben kommit tidigare med kravet på att ta in en konsult hade vi gjort det, självklart, det är en no-brainer. Men inte i det läge vi befann oss i.

Talentum befinner sig i en kris alltså?
– Hela mediebranschen befinner sig i en kris. Vår största huvudbry på Talentum just nu är intäktsutveckling och produktutveckling. Vi gör inte tillräckligt mycket där.

Omorganisationen förra året innebar att redigeringen outsourcades till TT och sju personer blev övertaliga. Under hösten har det framkommit uppgifter om att Talentum hotar att outsourca hela produktionen och göra alla journalister övertaliga. Hotet ska enligt uppgifter till Journalisten ha framförts bland annat på ett personalmöte, mot bakgrund av att journalisternas lokala avtal nu håller på att omförhandlas.

Varken journalistklubben eller arbetsgivaren vill dock kommentera uppgifterna. Från journalistklubben uppger man för Journalisten att ”arbetsgivaren vill nå en överenskommelse, inte säga upp avtalen”.

Aarne Aktan vill inte säga något alls.

– Jag har lovat att inte kommentera detta utåt förrän det är klart.

Förra året anklagade ledningen journalistklubben för att ha orsakat den ekonomiska krisen, varvid klubbstyrelsen avgick. Nu är klubbstyrelsen tillbaka och förhandlar.

Hur är din relation till facket?
– Jag tycker att den är bra. Vi har diskussioner och tycker olika i vissa frågor, men så ska det ju vara. Men stämningen i allmänhet är inte munter, förstås. Vi förlorar intäkter och det innebär att vi måste göra fler besparingar. Därmed inte sagt att vi ska göra oss av med folk – vi har andra sätt att kapa kostnader.

Hur allvarligt är läget för Talentum?
– Jag börjar alltid med det negativa, jag är ju finne så det känns naturligt för mig. Vi har inte den volymen att vi kan få tillräckliga annonsintäkter online för verksamheten. De stora nyhetssajterna som Aftonbladet och Expressen klarar det, men små fokuserade professionella tidningar kan inte få ekonomi genom att satsa på sajter. Papperstidningarna minskar dessutom i upplaga, och annonserna viker även där.

– På den positiva sidan går det utmärkt att ta bra betalt för en smalare tidning som har hög kvalitet på innehållet, som är en lyxprodukt, och som riktar sig till en professionell men mindre publik. Man kan göra en bra affär med 5 000 prenumeranter. Det är i den riktningen vi måste gå när annonsmarknaden viker – vi ska sälja innehåll, och det kommer att ske både i print och bakom digitala betalväggar, säger Aarne Aktan.

Talentum ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria. Företaget ägs av den finska mediekoncernen Talentum Oy.

Fler avsnitt
Fler videos