Gå direkt till textinnehållet

Talentums VD stoppade uppgörelse

Striden på Talentum En uppgörelse mellan Medieföretagen och Journalistförbundet om skadestånd för att företaget brutit mot MBL och utvecklingsavtalet låg färdig att undertecknas. Då satte Talentums VD Aarne Aktan (bilden) stopp för de centrala parternas överenskommelse.

I oktober kunde striden på tidskriftsförlaget Talentum ha varit över. De centrala parterna Journalistförbundet och Medieföretagen nådde efter ett års förhandling en överenskommelse.

Överenskommelsen skulle ha inneburit att Talentum medgav att de brutit mot MBL och mot utvecklingsavtalet när de stoppade journalistklubbens begäran om att få in en arbetstagarkonsult i samband med en omorganisation, något som Journalisten berättat om.

I överenskommelsen ingick också att Talentum bad om ursäkt för att man lastat journalistklubben för den dåliga ekonomin i företaget, något som 2013 ledde till att journalistklubben tillfälligt upplöstes, som Journalisten berättat om. Ett skadestånd på cirka 100 000 kronor skulle ha betalats ut till Journalistförbundet, vilket motsvarade kostnaden för att ta in en arbetstagarkonsult.

Annons Annons

– Det ska inte bli billigare att strunta i lagar och avtal och vägra att ta in en arbetstagarkonsult. Men det var ett modest skadestånd med tanke på Talentums agerande, säger Johannes Isaksson (bilden), förhandlingschef på Journalistförbundet.

I förhandlingarna hade Journalistförbundet först begärt ett skadestånd på över en halv miljon kronor, men i överenskommelsen med Medieföretagen hade alltså beloppet sänkts rejält.

– Det enda som saknades var namnunderskriften. Alla hade läst igenom och godkänt. Journalistklubben hade sett avtalet, liksom arbetsgivaren som satt i rummet intill, berättar Johannes Isaksson.

Då kom kovändningen från Medieföretagen.

– Medieföretagen meddelade plötsligt att Talentums VD Aarne Aktan hade sagt nej. Företaget skulle inte betala något skadestånd alls.

Därmed sprack överenskommelsen och Journalistförbundet började förbereda för en stämning i Arbetsdomstolen.

– Vi har lämnat över ärendet till LO-TCO rättsskydd och räknar med att kunna lämna in en stämning till AD inom kort. Det tidigare skadeståndskravet som var på drygt en halv miljon kronor kommer förmodligen att justeras, säger Johannes Isaksson.

Men nu har skadeståndstvisten oväntat dragits in i en lokal förhandling på Talentum

I tisdags stod det klart att journalistklubben på Talentum gick med på lönesänkningar och arbetstidsförlängningar i utbyte mot en garanti från arbetsgivaren att verksamheten inte skulle läggas ut på entreprenad under 2015. Därmed skulle de 40 journalisternas anställningar räddas under minst ett år, under förutsättning att arbetsbrist inte uppstod.

Journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl sade då till Journalisten att det från början varit en förhandling under hot, som hela tiden trappats upp, och att skrämseltaktiken fungerat:

”De lyckades skrämma oss till att acceptera ett förslag som minskar kostnaderna med omkring två miljoner kronor på ett år. Det kommer knappast rädda företagets ekonomiska situation, det motsvarar omkring en procent av omsättningen. Men för de anställda motsvarar de borttagna avtalen 7,5 procent av snittlönen”, sade Eddie Pröckl i tisdags.

Men på onsdagen kom arbetsgivaren plötsligt med nya krav i förhandlingen, som Journalisten berättat. Talentum kräver att Journalistförbundets skadeståndskrav dras tillbaka – annars kommer alla 40 journalister på Talentum att sägas upp och ersättas av inhyrd personal eller så läggs produktionen ut på entreprenad.

– Vi är som princip alltid redo att diskutera och förhandla, så vill Talentum göra en ny uppgörelse är de välkomna att höra av sig till oss. Men de kan inte vända sig till den lokala klubben som man nu har gjort. Klubben har inte möjlighet att förhandla om detta. Förbundsstyrelsen har beslutat att gå vidare med en stämning i AD. Det är Journalistförbundets styrelse, inte den lokala journalistklubben som äger den frågan, säger Johannes Isaksson.

Vad säger du om Talentums agerande?
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att man fullständigt struntar i lagar och avtal som Talentum gör är anmärkningsvärt. Då får väl domstolen pröva det. Det här handlar inte om olika tolkningar av avtalen, utan vi har en samsyn med vår motpart Medieföretagen. Vi hade ju faktiskt en överenskommelse med Medieföretagen som Talentums VD stoppade.

Journalisten söker Talentums VD Aarne Aktan för en kommentar. Han har i en tidigare intervju med Journalisten sagt att Talentum inte har gjort något fel, och inte ska betala något skadestånd. Uppgifterna han lämnat i den intervjun har fått mothugg av journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl i en annan intervju med Journalisten.

Talentum ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria. Företaget ägs av den finska mediekoncernen Talentum Oy.

Fler avsnitt
Fler videos