Gå direkt till textinnehållet

Talentum vill outsourca webbpubliceringen

Talentum-ledningens förslag att 18 av 47 journalisttjänster ska bort ska nu granskas av en lönekonsult. Arbetsgivaren vill också att koncernens alla titlar, utom Dagens Media, ska outsourca all sin digitala publicering.

Journalisten har tidigare berättat att Talentum vill ta bort 18 av 47 journalisttjänster. Förhandlingar pågår, nytt är att ledningen nu även vill outsourca all webbjournalistik, förutom hos Dagens Media.

Journalistklubben på Talentum har författat ett öppet brev till ledningen som Journalisten tagit del av. Där uttycker de djup oro över ledningens förslag. 

”Vi medlemmar av Journalistklubben på Talentum i Sverige är starkt oroade över de förslag till nedskärningar och omstruktureringar som arbetsgivaren presenterat. Vi inser behovet av besparingar, men att ta bort 18 av 47 journalisttjänster är inte rimligt om man vill fortsätta att ge ut de kvalitetstitlar som vi gör idag”, skriver Journalistklubben i brevet till ledningen.

Annons Annons

De fortsätter:

”Vi är särskilt oroade över arbetsgivarens förslag till outsourcing av den digitala publiceringen. Att ta bort webbredaktörerna från så specifika titlar som Ny Teknik, Affärsvärlden, Arbetarskydd och Lag&Avtal och ersätta dem med en gemensam grupp från ett externt bemanningsföretag verkar ogenomtänkt på gränsen till självdestruktivt. Om digital publicering är framtiden är det självklart att vi måste äga den själv”, skriver de.

Sedan tidigare vet vi att Talentum även vill byta ut de fem chefredaktörerna mot en publisher med ansvar för alla titlar. Även det här oroar klubben.

”Är det verkligen ägnat att hålla uppe trovärdigheten för devisen 'we help professionals to succeed' att låta specialiserade titlar inom så vitt skilda områden som arbetsrätt och arbetsmiljö, ekonomi, teknik och media ledas av en gemensam publisher som dessutom ska representera dem utåt?”, skriver klubben.

Eddie Pröckl (bilden) är ordförande i klubben på Talentum.

– Ledningen vill köpa in webbtjänster och skapa en central webbdesk som ska bemannas av Appelberg och sitta med oss i samma lokaler. Företaget kommer alltså inte själva att äga sin digitala publicering. Om framtiden är digital ska vi verkligen lämna ifrån oss det ansvaret då? Det här är väldigt, väldigt märkligt och väldigt oroande, säger han till Journalisten. 

Förhandlingarna pågår mellan klubben och ledningen. Löntagarkonsultens rapport beräknas ta cirka tre veckor. 

Det är också klart att Talentums Sveriges VD Aarne Aktan lämnar sin post i förtid och jobbar sin sista dag i dag. Från början skulle han lämnat vid halvårsskiftet. I stället tar Alma Medias vd Juha-Petri Loimovuori över som ny VD för verksamheten i Sverige.

Journalisten söker ansvariga på Talentum för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos