Gå direkt till textinnehållet

Talentum Sverige tvingas genomföra besparingar

Trots att Talentum Sverige efter bokslutet 2011 gick med vinst på 24 miljoner kronor kommer man att behöva göra besparingar motsvarande femton anställda. – Klubbens uppgift är nu att se till att ingen behöver sägas upp, menar klubbordföranden Eddie Pröckl.

Den finska koncernen Talentum gick efter årsslutet med en förlust på 6 miljoner kronor, och i januari i år lanserade man ett sparpaket. Totalt ska cirka 40 miljoner kronor sparas in, och åtgärderna för att uppnå detta kommer att fördelas mellan koncernens dotterbolag.

Ett av dessa är Talentum Sverige som, trots att man gick med vinst under 2011, kommer att behöva genomföra besparingar motsvarande femton heltidsanställda tjänster. Bland dessa ingår både administrativ och redaktionell personal.

Klubbordföranden för Talentum Sverige, Eddie Pröckl, säger till Journalisten att man kommer att försöka lösa besparingarna utan att behöva säga upp någon anställd. Bland annat ska detta göras via frivilliga avgångar och man har redan erbjudit vissa äldre anställda sådana möjligheter.

Annons Annons

Sparkravet kom som ett tungt besked för klubben.

– Det känns surt. Vi har gjort besparingar under 2009 och 2010 då vi var tvungna att låta personal gå. Det är detta som lett till senare tids bra resultat, säger han.

Även Roger Thorén, VD för Talentum Sverige, säger att man kommer att försöka bevara personalen på tidningarna. Efter de tre senaste årens åtgärder på personalsidan är det enligt honom orimligt att säga upp mer personal.

– Vi har 52 journalister som alla behövs. Det finns inte utrymme att säga upp några fler, säger Roger Thorén.

Han tror att man kommer kunna genomföra besparingarna på ett bra sätt, just på grund av de åtgärder man vidtagit under de senaste åren.

Talentum Sverige måste genomföra besparingarna innan budgeten läggs för 2013.

Talentum ger ut bland annat Affärsvärlden, Dagens Media, Ny teknik, Lag&Avtal.

Fler avsnitt
Fler videos