Gå direkt till textinnehållet

Talentum hotar Journalistförbundet

Striden på Talentum är inte över. I onsdagens förhandling med journalistklubben kom arbetsgivaren med nya krav.

Förhandlingarna är inte över på Talentum. Som Journalisten berättade på tisdagen har journalistklubben under hot om total nedläggning av redaktionerna och uppsägning av samtliga journalister tvingats gå med på lönesänkning och arbetstidsförlängning till ett värde om 3 000 kronor i månaden. Men det räcker inte, anser arbetsgivaren.

Under onsdagens förhandling kom Talentum med nya krav, som rörde det rekordskadestånd om över en halv miljon kronor som Journalistförbundet riktat mot företaget för brott mot utvecklingsavtalet och kollektivavtalet efter att Talentum vägrat låta klubben ta in en arbetstagarkonsult. Förhandlingen om arbetstagarkonsulten gick till de centrala parterna, Medieföretagen och Journalistförbundet, det är hos dem ärendet legat sedan förra året. Talentum och Medieföretagen valde att strunta i Journalistförbundets tolkningsföreträde och genomförde omorganisationen utan att ta in konsult.

Som Journalisten berättade i slutet av oktober överväger förbundet att dra Talentum och Medieföretagen inför Arbetsdomstolen.

Annons Annons

Nu kräver Talentum av den lokala journalistklubben att Journalistförbundets skadeståndskrav dras tillbaka – annars kommer alla 40 journalister på Talentum att sägas upp och verksamheten antingen att läggas ut på entreprenad, eller ersättas av inhyrd personal.

”Det handlar om att förbundet ska tvingas gå med på en förlikning under hot, på företagets villkor”, uppger journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl i en kommentar.

Journalistklubben vid Talentum protesterar mot agerandet och skriver i ett pressmeddelande:

”Hotet att sparka journalisterna på Talentum om man inte gör som arbetsgivaren säger riktas därmed mot Journalistförbundet. Förhandlingen handlar inte längre om besparingar, företagets ekonomi eller att skicka signaler till våra ägare i Finland. Det spelar ingen roll om vi går med på arbetsgivarens krav eller inte. 

Journalistklubben har under hot om outsourcing och löften om anställningsgaranti gått arbetsgivaren till mötes på alla punkter som handlar om de lokala avtalen, och därmed avstått från betydande värden i tid och pengar för de enskilda medlemmarna. Nu visar det sig att det är meningslöst, och förhandlingen egentligen i huvudsak handlar om en fråga som klubben inte äger.”

Journalisten söker produktionschefen Peter Edhäll för en kommentar.

Talentum ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria. Företaget ägs av den finska mediekoncernen Talentum Oy.

Fler avsnitt
Fler videos