Gå direkt till textinnehållet

”Takten i handläggningen har ökat”

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppgav under KU-utfrågningen att nya rutiner ska göra att handläggningen av allmänna handlingar förbättras. Han vägrade konsekvent att svara på frågor om det aktuella ärendet om handläggningen av en Aftonbladetreporters begäran om att ta del av interna representationskostnader på näringsdepartementet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick flera frågor om hur det gick till när SR Ekot fick del av allmänna handlingar om intern representation innan de lämnades till den Aftonbladetreporter som hade begärt ut dem. Hanteringar har kritiserats av JO, och Journalisten har tidigare berättat om ärendet.

Fredrik Reinfeldt undvek att svara på de frågor som ställdes eftersom han uppfattade det som att han var där för att svara på hur förvaltningens rutiner fungerar, och inte kunde uttala sig i enskilda ärenden.

Han förklarade de brister som funnits i handläggning med att förfrågningarna från medier och allmänheten blivit fler, och dessutom mer komplexa.

Annons Annons

Han utlovade förbättrad hantering av begäran om allmän handling framgent.

”Sedan en tid tillbaka pågår ett arbete under förvaltningschefen med att se över rutinerna och organisationen för handläggningar som rör förfrågningar från medier och allmänheten bland annat för att möta det ökade antal förfrågningar och den komplexitet som många ärenden innehåller. Vi bedömer att takten i handläggningen ökat och att vi är på väg att anpassa vår organisation och våra rutiner till de här angivna ändrade förutsättningarna”, sade Fredrik Reinfeldt.

Fler avsnitt
Fler videos