Gå direkt till textinnehållet

SVTs VD vill ha journalistiskt ombud i FN

Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne (bilden) och Sveriges Radios VD Cilla Benkö stödjer Reportrar utan gränsers förlag att FN ska tillsätta ett journalistiskt sändebud som ska fokusera på frågor rörande journalististers säkerhet.

Enligt Reportrar utan gränser har 787 journalister dödats i tjänsten sedan 2005. Det året dödades minst 67 journalister då de gjorde sitt jobb.

Reportrar utan gränser och andra organisationer som jobbar med pressfrihet menar att situationen är så allvarlig att FN måste agera. Därför har de vänt sig till FNs säkerhetsråd med förslaget att det tillsätts ett journalistiskt sändebud som uppmärksammar journalisters säkerhet.

I samband med att Sverige blev invald i FNs säkerhetsråd säger SVTs VD Hanna Stjärne att Sverige bör använda sin plats till att förbättra pressfriheten i världen.

Annons Annons

”Nu har Sverige en unik chans att verkligen ta den här frågan på allvar. Med en plats i säkerhetsrådet kan Sverige också driva frågor om journalisters säkerhet. I Sverige firar vi i år att vi haft pressfrihet i 250 år. Det här skulle kunna vara ett sätt för regeringen att få upp den här frågan på en internationell agenda. Journalister ska faktiskt inte behöva bli mördade för att de gör sitt jobb”, säger Hanna Stjärne till Kulturnyheterna.

Tidigare har Sveriges Radios VD Cilla Benkö ställt sig bakom förlaget.

”Nu måste det vara nog. De politiska initiativ som kan tas, både i Sverige och via organ som till exempel FN och EU, för att trygga journalisters säkerhet måste nu genomföras. Det brådskar om vi vill värna tryck- och yttrandefriheten i världen, skrev Cilla Benkö i Medieormen.

Hoten mot journalister har även ökat i Sverige. En undersökning av Sveriges Radio och Tidningsutgivarna visade att en tredjedel av journalisterna hotats under de senaste tolv månaderna.

 

Fotnot: Kampanjen för att FN ska ta upp journalisters säkerhet stöds av World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), United Nations Correspondents Association (UNCA), Human Rights Watch, Committee to Protect Journalists, the James W. Foley Legacy Foundation, International Women’s Media Foundation (IWMF), Rory Peck Trust samt tidningarna The Hindu, Bangkok Post, Grupo RBS, The New York Times, Manoramaonline, USA Today, VK Media, ABP, JP Politiken, Jagran, Mediahuis, NewsBrands Ireland, The Irish Times, Helsingin Sanomat och Kristelight Dagblad.

Fler avsnitt
Fler videos