Gå direkt till textinnehållet

SVTs Agenda fälls för antisemitisk koppling

SVTs Agenda fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att ha utmålat en person som antisemit. Ett inslag i TV 4 ABs Big Brother fälls samtidigt av nämnden, för en kränkande kvinnosyn.

Ett inslag i SVTs Agenda 1 maj 2011 handlade om konspirationsteorier. En företrädare för den så kallade Vakenrörelsen intervjuades om olika konspirationsteorier på hans sajt Vaken.se

I inslaget säger reportern bland annat att det samlas personer på sajten som tror "att judarna ska ta över världen", och mannen svarar i inslaget att dessa saker kan kopplas till organiserad kriminalitet.

I verkligheten var anmälarens citat: "Om vi tittar på världen idag så kan vi se att det finns svält, fattigdom, multipla krig och en enorm miljöförstöring och alla de här olika sakerna kan man koppla direkt till organiserad internationell brottslighet".

Granskningsnämnden konstaterar att anmälarens svar redigerades och placerades i en kontext som gjorde att en rättvis bild inte gavs av anmälarens ståndpunkt. Granskningsnämnden skriver: "Genom inslagets utformning kopplades, enligt nämndens mening, NN:s uttalande om organiserad internationell kriminalitet bland annat till att ’judarna ska ta över världen’, något som inte NN i sammanhanget syftade på."

Nämnden anser att svaret därmed blev så missvisande att inslaget i den delen strider mot kravet på saklighet.

Samtidigt fäller granskningsnämnden ett inslag i TV 4 ABs realityserie Big Brother som sändes i TV 11 den 20 mars i år. Fem anmälningar inkom mot inslaget Tusen och en natt, där tre tjejer fick i uppdrag att passa upp på killarna.

Anmälarna anser att inslaget var sexistiskt, kränkande och innebar ett objektifierande av kvinnor, och att programpunkten liknade en form av sexköp, där en kvinna gav en man sex för att få komma in i huset. Repriser av programmet sändes tidigt på morgonen samt på tidig kväll efterföljande dagar.

Granskningsnämnden ger anmälarna rätt och fäller programmen för att stå i strid med bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

"Skildrandet av könen på detta stereotypa sätt är enligt nämndens uppfattning uppenbart kränkande för såväl kvinnor som män", skriver nämnden i sin bedömning.

Fler avsnitt
Fler videos