Gå direkt till textinnehållet

SVT vill försämra OB-tiderna

Försämrade OB-tider, ingen övertid vid sena schemaändringar, ta bort lönen för praktikanter och ingen rättighet att åka på FOJO-kurser. Det är några av kraven som SVT ställer i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom public service pågår nu mellan Journalistförbundets förhandlingsdelegation och SVTs arbetsgivarorganisation Almega.

journalistklubbens hemsida presenteras några av SVT krav:
– Försämra OB-tiderna från dagens 18.00-07.00 till 06.30-19.00.
– Ta bort lönen för praktikanter.  
– Ta bort rätten till inlasning vid tidsbegränsade anställningar på under en månad, samt ta bort överenskommelsen om "ett vikariat en vikarie".
– Ändra rätten till övertid från varje kvart till varje fullgjord halvtimme.  
– Ta bort rätten till övertid vid sena schemaändringar och stället införa en lägre ersättning.  
– Ta bort rätten att åka på Fojo-kurser.  
– Låta programanställning löpa över fyra år under en femårsperiod utan rätt till företräde. Samma modell som Unionen har.

hemsidan har anställda på SVT skrivit vad de tycker om arbetsgivarens krav:
”När jag läser arbetsgivarens krav/önskemål som nyss skickades ut blir jag väldigt orolig.”

Annons Annons

”Att vi inte skulle veta hur vi jobbar längre fram än 14 dagar, är ju mer eller mindre som att vi blir livegna och ger arbetsgivaren hela vår tillvaro, eftersom det blir väldigt svårt att planera framåt, svårt att försöka vara social, eller planera för något som rör livet utanför jobbet.”

”Jag tycker att flera av förändringarna känns riktigt provocerande. Speciellt ob-passen och varseltiderna. Ur ett personligt perspektiv så känns det rent ut sagt skit med förändringarna av ob-tiderna men lika illa med förändringarna av varseltiderna. Det är redan idag jobbigt att inte kunna planera ordentligt längre fram än 28 dagar – 14 dagar vore katastrof för mig personligen och säkert en hel del av mina kollegor. Hur ska man kunna få till en stabil tillvaro i privatlivet med dagishämtningar osv om man inte kan planerar längre än 14 dagar i förväg?”

Fler avsnitt
Fler videos