Gå direkt till textinnehållet

SVT värvar Fredrik Laurin

Fredrik Laurin är en av Sveriges mest prisbelönta grävare. Nu lämnar han sin post som chef för grävgruppen vid Sveriges Radio Ekot för Uppdrag Granskning.

I vår startar Sveriges Television ett helt nytt grävande program. I februari börjar dessutom Fredrik Laurin, en av flera kommande nyrekryteringar till redaktionen. Han blir redaktör, med ansvar för research, datajournalistik och metodutveckling, på SVTs redaktion i Göteborg.

”Jag jobbar med ett väldigt starkt och prisvinnande team här på Ekot, vars journalistik gör stor skillnad. Men SVT i Göteborgs satsning mitt i det rådande medieklimatet är oemotståndligt”, säger Fredrik Laurin i ett pressmeddelande.

Under 2016 startar SVT även ett helt nytt grävande program som vänder sig till en yngre målgrupp och som ”ska vara en plantskola för nya talanger inom den granskande journalistiken”. Programmet kommer att sändas i linjär TV men tanken är att innehållet även ska publiceras på webben och i sociala medier.

”Av flera skäl är det viktigt att vi vässar vår undersökande journalistik. Dem vi är satta att granska mobiliserar på sitt håll. De använder de nya medierna för att etablera sina sanningar och blir alltmer raffinerade i att offensivt försöka ta udden av våra granskningar. Dessutom prioriterar många redaktioner och mediehus den undersökande journalistiken och ska vi fortsätta vara bäst i klassen måste vi upp en nivå i vårt arbete”, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och Current Affairs på SVT.

Fredrik Laurin har bland annat vunnit Stora Journalistpriset tre gånger. 

Fler avsnitt
Fler videos