Gå direkt till textinnehållet

SVT tillsätter ny tjänst för omvärldsanalys

I samband med den nya organisation för SVTs Riksnyheterna tillsätter man en helt ny tjänst när den tidigare avdelningschefen Christina Johannesson blir ansvarig för ”framtidens kompetenser”. Samtidigt varnar klubben för att den nya organisationen leder till oro hos vissa medarbetare.

I går berättade Journalisten om den nya organisationen för SVTs Riksnyheterna. I samband med det arbetet tillsätter också företaget en ny tjänst på test under 18 månader. Det är den tidigare reportern och avdelningschefen Christina Johannesson som blir ansvarig för ”framtidens kompetenser”, som SVT valt att kalla det.

Inte minst har facklubben jobbat hårt för detta.

– Vi hoppas den här tjänsten blir permanent. Uppgiften är att i en digital omställning få en tjänst som fokuserar på att få till utbildningar, kurser och verktyg för medarbetarna utifrån en omvärldsanalys. Jag tycker det är väldigt bra att SVT får en dedikerad person till det här, med egen budget, och klubben lyfte frågan redan i våras, säger Hanna Nyberg, fackklubbens ordförande.

Annons Annons

När det gäller den nya organisationen med tre nyhetschefer som ersätter de gamla avdelningscheferna är det svårt att säga hur den nya organisationen kommer falla ut i praktiken, menar Hanna Nyberg.

– Det är svårt att ta ställning till det eftersom man bara börjat med de högsta cheferna. Vad det konkret kommer betyda för medarbetarna är fortfarande svårt att veta. Vi har redan ställt vissa frågor kring vad vi inte ska göra nu, när vi ska göra allt mer kring online, och där har vi inte fått några bra svar eftersom de nya cheferna (nyhetscheferna red.anm) ska vara med och forma detta. Eftersom det tar tid blir det såklart en oro, säger Nyberg.

Inte minst medarbetarna i den så kallade livegruppen, som sänder live vid stora nyhetshändelser, har fått allt mer att göra. Samtidigt som bemanningen är oförändrad.

– Eftersom vi ska bli så snabba innan hela organisationen är klar, blir det en otrolig press på livegruppen. Där ska vi komma med förslag på vilka förstärkningar som behövs. Vi har ökat antalet sändningar sedan Paris-attackerna och har inte kostym för det egentligen, säger Hanna Nyberg.

Du märker en oro från medlemmarna över detta?

– Ja. Medlemmar säger att det sliter och att vi gör mycket mer nu med ett litet antal. Men vi har börjat prata med ledningen om det här redan vilket redan lett till att man kan använda sig av extra research-stöd exempelvis.  

Är det här ett krav från fackets sida att man löser detta, innan den nya organisationen kan klubbas?

– Ett krav från facket är att vi får veta vad det är vi inte ska göra nu när det blir mer fokus online. Det måste vara tydligt vad vi ska välja bort. Vi vill inte höra svar som vi har fått i tidigare omorganisationer att man ska "sänka ambitionsnivån".

Samtidigt som SVT-cheferna uttrycker att företaget ska öka resurserna online, bland annat genom att ta resurser från insamlingen (reporter- och fotografgrupp) så finns inte den beskrivningen i företagets sändningstillstånd, enligt facket.

– Vi bejakar satsningen på online, men ser samtidigt en risk att vi gör något som man inte vill ha från samhällets sida i och med att det inte står uttryckligen i dagens sändningstillstånd, säger Hanna Nyberg

Fler avsnitt
Fler videos