Gå direkt till textinnehållet

SVT svarar på kritiken mot Edit

Nystartade SVT- satsningen Edit ska samla bloggare och texter om samhälle, musik, egna webbserier och det bästa från SVT. Satsningen har fått mycket kritik. Nu svarar SVT på kritiken.

Kritiken har bland annat handlat om att Edit är för vänstervriden och att den efterliknar kända populärkulturella sajter som Nöjesguiden och Politism.

Exempelvis GPs ledarblogg är hårda i sin kritik mot Edit och menar att SVTs sajt är alldeles före vänstervriden:

”Vilka ingår egentligen i Edits redaktion?  De flesta tycks tillhöra samma gäng, det vill säga de skribenter vi känner igen från Nöjesguiden och Politism. Mångfalden lyser med sin frånvaro, för att uttrycka det milt. Åsiktsbredden är ungefär lika bred som en tandpetare.”, skriver Naomi Abramowicz på GPs ledarblogg.

Annons Annons

Journalisten får tag på Clara Mannheimer, programbeställare för kultur & evenemang på SVT, via mejl. 

– ​Vi vill ta fasta på frågor som engagerar en ung vuxenpublik. Högt på deras dagordning står bland annat frågor kring identitet, att bli accepterad för den man är oavsett bakgrund, sexualitet och hudfärg. Det, bland annat, handlar Edit om. Jag anser inte att det är vänster-höger frågor. Det kan de flesta partier skriva under på, skriver Clara Mannheimer till oss.

Regeringen bestämde 2010 att SVTs nya tjänster ska genomgå en så kallad förhandsprövning. Det vill säga att Myndigheten för radio och TV ska granska nya satsningar innan de sätts till verket, vilket inte gjorts den här gången.

Enligt Mannheimer behövs inte det för Edit.

– Detta är en enskild programsatsning online som kommer att ha ett tv-program i broadcast till hösten- nya programsatsningar är inte grund för förhandsprövning, skriver Clara Mannheimer.

Samtidigt får också Edit kritik av andra medieprofiler på Twitter för att man kopierar sajter som Nöjesguiden och Politism. Redaktören för Edit heter också Parisa Amiri, tidigare redaktör på Nöjesguiden.

Ska Public Service och SVT verkligen konkurrera med sajter som Nöjesguiden och Politism med ett program som Edit?

– Vi är inte ute efter att konkurrera med någon- detta handlar om att göra en satsning på kultur- och samhällsutbud riktat till en yngre vuxenpublik. Självklart ska SVT också ha utbud för den målgruppen, som en del av helheten. Det som kommer bli tydligt, bara vi hinner producera lite mer, är att vårt fokus är rörlig bild och att öppna upp SVT för nya talanger, både framför och bakom kameran på ett sätt som vi inte har gjort förut, skriver Clara Mannheimer.

Fler avsnitt
Fler videos