Gå direkt till textinnehållet

SVT släpper Play-app på 15 språk

SVT släpper en Play-app med interaktiva undertexter på 15 olika språk för att göra SVTs utbud mer lättillgängligt för nyanlända.

Tillsammans med den ideella organisationen Språkkraft släpper SVT en ny version av Play-appen, Språkplay, med interaktiva undertexter. En testversion av Språkplay har nu lanserats för IOS och Android.

”Det är viktigt för oss att nå dem som inte har någon relation till SVT, eller som inte är vana vid att det finns public service-TV som är trovärdig och inte representerar staten” säger Are Nundal, programbeställare av projektet, till SVTs interntidning Vi på TV.

I Språkplay kan tittarna se SVTs program med svenska undertexter, som går att klicka på. När man klickar visas en översättning av orden till det språk som användaren har valt som sitt första språk. Det går också att spara ord som man inte förstår i en ordlista för att återkomma till dem senare.

Det finns 15 språk att välja mellan, däribland engelska, arabiska, kurdiska, serbiska, bosniska, somali, ryska och spanska.

”Det här är verkligen ett konkret verktyg för de som vill lära sig bättre svenska. Jag tror SVTs utbud är ett utmärkt sätt att både lära sig språket och mer om det svenska samhället” säger Are Nundal till Vi på TV.

Språkkraft är en organisation som hjälper flyktingar att lära sig svenska genom olika digitala lösningar, och kommer att testa den nya appen i sitt samarbete med bland annat Sveriges Ensamkommandes Förening och Studiefrämjandet som besöker asylboenden och HVB-hem.

Om testerna fungerar och Språkplay mottas bra finns planer på att utveckla appen.

Fler avsnitt