Gå direkt till textinnehållet

SVT-profiler kritiserar partienkäten

I fredags skickade redaktionen för SVT-programmet Sant eller falskt ut en enkät till 1 500 anställda på företaget med frågor om var deras partisympatier låg. Nu kritiseras enkäten av tunga SVT-profiler som Mats Knutsson och Camilla Kvartoft (bilden) som kallar den icke-professionell.

I fredags skrev Journalisten om det nya samhällsprogrammet Sant eller falskt som granskar påståenden som sprids i sociala medier. Ett av dem är uppfattningen att SVT är "vänstervridet". Samma dag skickades också en anonymiserad enkät ut inom företaget som innehöll två frågor:

1. Vilket parti sympatiserar du mest med i dag?

2. Är du journalist?

Flera SVT-anställda upplevde enkäten som obehaglig åsiktsregistrering, enligt mejl till Journalisten. I en intervju med Sveriges Radio kritiserar också den politiske reportern Mats Knutsson enkäten, han menar att detta späder på föreställningen om att journalistiken är partipolitiskt driven.

”Det är klart att det är en mycket problematisk fråga, men framför allt skapar den ett olyckligt fokus på föreställningen att journalistiken är partipolitiskt driven. Ingenting i forskningen om moderna, svenska valrörelser visar att ena eller andra sidan systematiskt har gynnats, så inget styrker att svensk journalistik är partipolitiskt styrd”, säger han till Sveriges Radio.

Agendas programledare Camilla Kvartoft är också kritisk. Hon säger att hon har förtroende för redaktionen bakom Sant eller falskt och att hon tycker att det kan vara relevant att gå till botten med påståendena om SVTs vänstervridning. Men inte genom en enkät med frågor om partisympatier.

”Det ställer till det framför allt för oss som jobbar med att bevaka politik om man gör undersökningar som inte blir professionella. Sedan är det möjligt att de har massor med andra idéer om hur detta kan gå till och kan kanske göra det på ett bra sätt. Men jag vet att det finns många kollegor inom den inrikespolitiska bevakningen som inte svarar på denna typ av enkäter”, säger Camilla Kvartoft till Dagens ETC.

I Journalistens artikel från i fredags försvarade Lisa Jarenskog på SVT i Göteborg, som är projektledare för programmet, enkäten. 

– Eftersom vi har varit oerhört noga med att ingen ska kunna spåra och sammankoppla person och svar är det omöjligt för oss att fråga mer. Den totala anonymiteten har varit viktigast, sa hon då till Journalisten.

Robert Olsson är programchef för samhällsutbudet på SVT i Göteborg. Han tycker att enkäten är relevant och försvarar sig mot kritiken. Han betonar också att enkäten bara är en del av ett större arbete.

”Nu tar vi fasta på en föreställning som finns och ser hur långt vi kan komma för att utröna om den är sann eller falsk”, säger Robert Olsson till Dagens ETC.

Fler avsnitt
Fler videos