Gå direkt till textinnehållet

SVT och SR tvingas lämna ut inslag

I ett beslut från Vänersborgs tingsrätt uppmanas Sveriges Television och Sveriges Radio att lämna ut inslag i samband med den uppmärksammade Saab-rättegången kring misstänkta ekobrott. SVT har tidigare sagt nej till detta, men nu kommer beskedet att de inte tänker överklaga beslutet.

I den uppmärksammade Saab-rättegången om misstänkta ekobrott har åklagarna tidigare begärt ut två inslag från SVT och ett från SR.

I inslagen anses de åtalade, bland dem Saabs tidigare chefer Victor Muller och Jan Åke Jonsson, ha spridit vilseledande uppgifter om bilföretagets ekonomiska situation innan produktionen i Trollhättan stannade, skriver SVT.

Men SVT har sagt nej till begäran eftersom det skulle kunna försvåra SVTs publicistiska uppdrag att lämna ut materialet. Man måste kunna lita på att materialet inte senare används till något helt annat än det man varit överens om, har SVT hittills hävdat.

Annons Annons

Nu har läget förändrats sedan tingsrätten i Vänersborg beslutat enligt åklagarnas linje.

”Materialet har högre bevisvärde än de referat som finns tillgängliga, inslagen är så viktiga bevis att det väger tyngre än mediebolagens generella synpunkter”, skriver tingsrätten i beslutet.

”Vi har bestämt oss för att inte överklaga domstolsbeslutet”, säger Albert Svanberg, chef för SVT programetik till SVT.

Fler avsnitt
Fler videos