Gå direkt till textinnehållet

SVT-klubben rasar mot beordrad beredskap

SVT-ledningen vill från en dag till en annan beordra beredskap och ändra i befintliga scheman på nyhetsredaktionen. Det får nu journalistklubben att rasa och yrka på skadestånd. Man menar att så här stora beslut först måste MBL-förhandlas och förankras på redaktionen.

I torsdags fick personalen på SVT Nyheter besked av ledningen att man med omedelbar verkan vill ändra i redan befintliga scheman, inkluderat redan beviljade julledigheter. Man vill också införa beredskap.

Det här har fått fackklubben att gå i taket, som anser att det kan röra sig om brott mot Medbestämmandelagen och arbetsgivarens skyldighet att MBL-förhandla.

Klubben förbereder även ett krav på skadestånd av företaget.

Annons Annons

– Ledningen har pratat med sektionen på nyheterna och mer eller mindre ställt ett ultimatum. "Så här ska vi göra" har man sagt och det redan i morgon. Vi hävdar att det är en så pass stor förändring att det måste vara 28 dagars varseltid och viss frivillighet i en sådan här förändring, säger Solveig Liljehammar Carlson, vice ordförande i journalistklubben på SVT.

Samtidigt har man på Sveriges Radio genomfört liknande ändringar, men där har arbetsgivaren ställt frågan vänligt, om redaktionen kan vara med och hjälpa till. På SVT vill ledningen att nyordningen ska gälla minst till mitten av januari, kanske längre.

– Det är stora förändringar och sker helt utan förhandling och samråd. Vi anser att det både är ett brott mot MBL och kollektivavtalet, säger Solveig Liljehammar Carlson.

Klubben kommer även söka ett skadestånd av företaget.

– Som vi ser det just nu, med de fakta vi har, så kommer vi att utgå från att vi får ett skadestånd. Men vi ska inte föregå förhandlingen, vår motpart vet ännu inte om att vi kommer begära ett skadestånd för detta, säger Solveig Lijehammar Carlson.

Efter att klubbens kritik blev känd har nu SVT-ledningen kallat till ett möte med klubben på fredag. Vice klubbordförande vet ännu inte exakt i detalj hur förslaget på nya scheman ser ut.

– Det vet vi inte än, det får vi se på fredag. Men alla signaler vi fått säger att de flesta berörs och att det blir väldigt svårt att få till en bra återhämtning mellan arbetspassen. Det kommer även få konsekvenser för redan lagda julledigheter, semester och annat.

På redaktionen är nu personalen både orolig och irriterad.

– Klart att det här skapar en oro och irritation hos medarbetarna när det blir stora förändringar som kommer utan att det förankras på redaktionen, säger Niklas Svensson, sektionsordförande på SVT Nyheter.

Journalisten söker Anne Lagercrantz, divisionschef för Nyheter och sport på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos