Gå direkt till textinnehållet

SVT hotas av strejk i dag

I dag, klockan 16.00, kan det bli svart i rutan för dem som tittar på Sveriges Television. Om inte fackförbundet Unionen och arbetsgivarparten Medieföretagen kommer överens utbryter strejk inom public service-området.

Medlare är inkopplade och lämnade på tisdagskvällen ett avtalsbud till parterna som ska svara på i dag på förmiddagen.

På Sveriges Television berör varslet programkontrollen och kopplingscentralen, där Unionens medlemmar inte kommer att hantera SVT2, SVT24, Kunskapskanalen och SVT World, enligt Unionen.se. Däremot är Barnkanalen undantagen. Även Unionen-medlemmar på Sveriges Radio berörs. Det gäller bland annat områdessupport inom Teknik IT, produktionsservice, tablå- program- och musikläggning.

"I princip blir det svartruta. Undantaget är regionala nyheter som sänds från respektive ort och den lokala sändaren. Alla sändningar i alla kanaler utom ettan och Barnkanalen kommer att slockna", säger Thomas Nilsson, planeringschef på SVT, till Aftonbladet.se.

Anledningen till strejkvarslet är att Unionen anser att Medieföretagen "vill försämra arbetsvillkoren och betala en betydligt lägre garanterad lönenivå för Unionens medlemma på SVT, SR, UR och Radiotjänst än för övriga medarbetare på företagen".

Läs mer här och här.

Fler avsnitt
Fler videos