Gå direkt till textinnehållet

SVT förlorar viktig sändningsfrekvens

Sveriges Television tvingas lämna 700 MHz-bandet till förmån för mobiltjänster. Som kompensation får SVT 115 miljoner kronor av regeringen. Det skriver Vi på TV.

Den förra regeringen meddelade i fjol att de tänkte bjuda ut 700 MHz-bandet till försäljning till förmån för mobiloperatörerna. Frekvensen är den som SVT använder för att distribuera TV i marknätet. Syftet med att låta mobilleverantörerna få tillgång till frekvensen är att de boende på landsbygden förhoppningsvis ska få snabbare internetuppkoppling.

För SVT är beskedet negativt, då det kommer att höja distributionskostnaderna och minska möjligheterna att sända program i HD. Men SVT kommer också att kompenseras med 115 miljoner kronor för de problem som uppstår. SVT hoppas att utbetalningen bara är ett första steg då de totalt vill ha 310 miljoner kronor för att täcka den beräknade merkostnaden som förändringen beräknas leda till.

Per Björkman är distributionschef på SVT.

Annons Annons

"Teracom krävde omedelbart 150 miljoner kronor extra för att distribuera våra program i marknätet. Till det kommer en minst lika hög kostnad för att rent praktiskt ställa om alla de sändare som idag använder frekvensen", säger han till Vi på TV.

Företaget Teracom äger och driver det svenska marknätet för radio och TV.

Det är främst SVT Barnkanalen, SVT24 och Kunskapskanalen som inte längre kommer att kunna sändas i HD.

Fler avsnitt
Fler videos