SVT fällt för att inte
respektera privatlivet

7 december, 2016

GRN-beslut SVT Nyheter Dalarna har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) för att inte ha visat respekt för privatlivet då ungdomar filmades.

Det var i maj som SVT Nyheter Dalarna sände ett inslag om narkotikahandel i en stadsdel i Borlänge. Tre ungdomar filmades på avstånd genom några buskar. En av ungdomarna hade på sig en jacka med huva, keps och mjukbyxor. I en annan sekvens filmades en annan ungdom på nära håll när han bland annat tog fram en påse innehållande ett vitt pulver.

I inslagets påannons säger nyhetsuppläsaren att man har unika bilder som kan bekräfta att försäljningen av narkotika förekommer helt öppet i Borlänge.

Pojken med jackan anmälde inslaget eftersom han hade bett om att inte synas i TV. Han fick dessutom uppfattningen att filmningen skedde för ett helt annat reportage. Han anser att han pekats ut som en del av knarkhandeln i stadsdelen.

SVT Nyheter Dalarna skriver i sitt yttrande till Granskningsnämnden att de ungdomar som sade ja till att bli filmade var de som filmades på avstånd. När ungdomarna filmades på nära håll syntes inga ansikten eftersom de täckte dem med huvor, påpekar SVT.

Efter att inslaget sändes hörde ungdomarna av sig och SVT valde att till sändningen 21.45 blurra deras ansikten.

Pojken som anmälde inslaget anser att han, trots att han täckte ansiktet, kunde kännas igen.

Granskningsnämnden anser att han kunde identifieras i inslaget i och med att hans röst inte var förvrängd och att hans kläder var synliga. Inslaget förknippade honom till problemet med öppen narkotikahandel, vilket enligt nämnden innebar ett intrång i hans personliga integritet.

”Inslaget strider därför mot bestämmelserna om respekten för den enskildes privatliv”, skriver Granskningsnämnden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies