Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för namnpublicering

SVT Nyheter Väst fälls för ett inslag om två polisanmälda tjänstemän som sändes den 9 december 2015. Granskningsnämnden anser att inslaget strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. UPPDATERAD.

De två tjänstemännen ska vara anmälda för trolöshet mot huvudman för turer kring en doktorandtjänst och det nyinrättade Segerstedtinstitutets som hör till Göteborgs universitet.

Anmälaren anser att de två tjänstemännen inte skulle ha namngivits i inslaget.

Sveriges Television anser att inslaget överensstämmer med bestämmelsen om respekt för privatlivet. En förklaring till att redaktionen valde att namnpublicera tjänstemännen var, förutom allmänintresset samt att det gällde deras yrkesutövning, att en av tjänstemännen själv medverkade i en telefonintervju i SVT:s första inslag.

Nämnden anser att uppgifter om innehållet i den polisanmälan som presenterades var av sådan art att det innebar ett intrång i tjänstemännens privatliv. Något tillräckligt allmänintresse som motiverade namnpubliceringen fanns inte. Nämnden anser därför att inslaget strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Vad SVT uppgett om att annan media hade uppmärksammat och beskrivit det omdiskuterade anställningsavtalet, samt intervjuat respektive namngett tjänstemännen, ändrar inte den bedömningen.

Fler videos
Fler avsnitt