Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Tidskrifter går med i Utgivarna

Sveriges Tidskrifter beslutade på sitt årsmöte att gå med i den nya organisationen Utgivarna.

Sveriges Tidskrifter sade på årsmötet 29 mars ja till att gå med i Utgivarna. Utgivarna är tänkt att samla organisationer och företag inom mediebranschen. Budgeten är satt till fem miljoner kronor per år och organisationen ska bildas under våren, som Journalisten berättat om tidigare.

– Vi vill värna tryckfriheten, yttrandefriheten och pressfriheten från klåfingriga politiker som vill reglera och försvåra för journalister att göra sitt jobb. Det är en poäng att utgivarna talar med en samlad röst. Det gör det svårare för politikerna att ignorera oss, säger Hans Larsson, som är ordförande i Sveriges Tidskrifter och chefredaktör och VD på Dagens Arbete.

Hans Larsson är övertygad om att medieorganisationernas och medieföretagens opinionsbildning i pressfrihetsfrågor har inverkan på politiken.

Annons Annons

– När flera företag och organisationer agerade samfälligt i opinionsbildningen om fotoförbudslagen ledde det till att lagrådet underkände lagförslaget. Regeringen kommer sannolikt att skrota lagen. Det är viktigt att vi värnar pressfriheten, och det finns frågor Utgivarna kan verka för både här hemma och i Bryssel, säger Hans Larsson.

Under Mediedagarna i Göteborg i mars enades flera organisationer och företag om att bilda Utgivarna, bland andra TU, public service-bolagen och Nyhetsbolaget (TV4). Ordförande blir Sveriges Radios tidigare ordförande Ove Joanson.

Fler videos
Fler avsnitt