Gå direkt till textinnehållet

Svenska PEN kritiserar Erdogan

På senare tid har Turkiets regim försökt pressa omvärlden att inte kritisera president Erdogan. I förra veckan fick bland annat TV4 ta emot påtryckningar att inte visa dokumentären om folkmordet på armenier, assyrier och andra kristna minoriteter. Nu kritiserar ordföranden i Svenska PEN president Erdogan.

I fredags anordnade Svenska Pen, Journalistförbundet, Amnesty, Reportrar utan gränser och flera andra organisationer demonstrationer utanför Turkiets ambassad. I en text i DN fortsätter nu Svenska PEN och ordföranden Ola Larsmo kritisera Turkiets försök till inskränkningar i tryckfriheten.  

Bakgrunden är en rad händelser på kort tid. Bland annat skulle i förra veckan journalisterna Can Dündar och Erdem Gül ställas inför rätta i Turkiet, för att ha publicerat undersökande reportage om vapensmuggling till islamistiska grupper i krigets Syrien. I Tyskland har Angela Merkel öppnat för åtal mot satirikern Jan Böhmermann. Nyligen fick också TV4 motta påtryckningar från den turkiska ambassaden, som uppmanade dem att inte sända dokumentären om folkmordet.

Ola Larsmo menar i sin text att Erdogan utnyttjar trumfkortet flyktingfrågan, eftersom EU är beroende av Turkiets hjälp med flyktingströmmen.

Annons Annons

”Erdoganregimen tycks anse att man numera kan diktera villkor om vilken grad av tryckfrihet som gäller i EU”, skriver Larsmo och fortsätter:

”Om de får rätt eller inte beror nu på EU:s hållning och på nationella regeringars sätt att reagera. Ligger man lågt och hukar i försvaret av tryckfriheten blir spridningseffekten kännbar. Som vi vet finns det fler regeringar i Europa som skulle applådera en sådan utveckling”, menar Larsmo.

Fler avsnitt
Fler videos