Gå direkt till textinnehållet

Svensk-turkisk journalist dömd till fängelse

En domstol i Istanbul dömde i fredags sex journalister till långa fängelsestraff för samröre med Gülenrörelsen. En av de dömda är Şahin Alpay, som bott i Sverige i flera år.

De nu dömda journalisterna arbetade på Turkiets största dagstidning Zaman innan den stängdes av den turkiska staten i mars 2016.

Domstolen i Istanbul påstår nu att journalisterna gjort sig skyldiga till att vara medlemmar i en beväpnad terroristorganisation: Gülenrörelsen, som av turkiska staten pekats ut för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016.

Şahin Alpay, Ali Bulaç och Ahmet Turan Alkan dömdes till åtta år och nio månader i fängelse. Mümtazer Türköne och Mustafa Ünal dömdes till tio år och sex månader i fängelse. İbrahim Karayeğen dömdes till nio år i fängelse.

Annons Annons

Journalisten har tidigare berättat om åtalen mot journalisterna.

Şahin Alpay är statsvetare, journalist och författare och har doktorerat på Stockholms universitet. Han har tidigare bott i Sverige i många år och talar svenska. Han har en lång karriär som redaktör och kolumnist i flera turkiska tidningar, bland andra Zaman.

Committee to Protect Journalists fördömer domarna:

”Dagens dom mot Zamanjournalisterna är ytterligare ett exempel på den turkiska statens hämndlystna policy mot kritiska medier. Vi uppmanar Turkiet att dra tillbaka anklagelserna och upphöra att systematiskt utnyttja antiterrorlagar för att åtala journalister”, säger Gulnoza Said, researcher på CPJ.

Internationella Pressinstitutet fördömer också fängelsedomarna.

”Rättsrötan i Turkiet är helt uppenbar”, säger IPIs Turkietkoordinator Caroline Stockford.

Sex journalister friades av domstolen: İhsan Dağı, Lale Sarıibrahimoğlu, Mehmet Özdemir, Nuriye Ural, och Orhan Kemal Cengiz.

Fler avsnitt
Fler videos