Gå direkt till textinnehållet

Svensk frilansjournalist dömd för förtal

En frilansjournalist i Mellansverige har dömts för förtal av en näringsidkare vid två tillfällen. Hen friades av tingsrätten men döms till 30 dagsböter i hovrätten.

Förtalet rör två mejl som skickades 2016 till ett fåtal personer i näringsidkarens närhet i samband med frilansjournalistens researcharbete.

I mejlen påstod journalisten att näringsidkaren ägnar sig åt ”bedrägerier”, respektive ”omfattande bedrägerier”. Näringsidkaren stämde journalisten för förtal, men förlorade i tingsrätten, som ansåg att det fanns skälig grund för uppgifterna och att det var försvarligt att lämna dem. Rådmannen och en nämndeman anmälde skiljaktig mening och ansåg att journalisten skulle dömas för förtal.

Näringsidkaren överklagade och hovrätten går på näringsidkarens linje och dömer journalisten till 30 dagsböter. Enligt domen som kom i dag ska hen också betala rättegångskostnaderna och ersättning av allmänna medel. Totalt handlar det om nästan 100 000 kronor i kostnader.

Annons Annons

– Det är jäkligt trist förstås, och oväntat eftersom jag blev friad i tingsrätten, säger frilansjournalisten till Journalisten.

– Med facit i hand var det klumpigt uttryckt i mejlen. Jag återgav uppgifter som kom från en annan person som sagt att det handlade om bedrägerier.

Fler avsnitt
Fler videos