Gå direkt till textinnehållet

SvD lanserar tidning för barn

En hel papperstidning för barn och ungdomar. Det viker nu Svenska Dagbladet tre och en halv tjänst åt. Premiärnumret av SvD Junior kommer med huvudtidningen i morgon.

Inför premiären har tidningen gjort egna undersökningar om vad barn och unga helst vill läsa om. Det vanligaste svaret var ”nyheter” och sammanfattningar av vad som hänt under veckan. Men också boktips, recept och serier ska få plats. Något som inte förvånar chefredaktören Fredric Karén speciellt mycket.

– Jag har själv barn i de lägre tonåren och de pratar mycket om nyheter i skolan, men det är nog ganska få som läser om dem i en papperstidning eller på nätet. Men intresset finns. Jag tror det handlar mer om att de inte haft kanalerna. Eller att intresset, som kanske du och jag hade när vi växte upp, när det var mer naturligt att läsa papperstidningen på frukostbordet, säger Fredric Karén på telefon från bokmässan.

Nyheterna i Junior kommer att presenteras enklare än i vanliga morgontidningar. Kortare texter, fler bilder, mer tillägg och faktarutor.

Annons Annons

– Vi behöver inte ha samma uppdaterade flöde som man har online, man kan ta ett grepp på exempelvis flyktingkatastrofen några veckor senare. Sen jobbar vi ihop med Aftenposten i Norge som gjort en sådan här barn- och ungdomstidning i tre år redan. Vi kan byta material med dem om det handlar om utlandet.

Vem kommer göra den? Omflyttningar på redaktionen eller frilansar?
– Vi gör den inom befintlig redaktion och har satt samman en fast redaktion på 3,5 tjänster. Redaktör blir Stina Cederholm och som reporter har vi Anna Lagerblad. Redigerare är Eva Johannesson och sen är det en halvtidstjänst till på det. Sen ska många av de andra reportrarna hjälpa till, säger Karén.

Vad är realistiska förväntningar på SvD Junior?
– Det är lite svårt att säga. Vi har fått ett fantastiskt mottagande här på bokmässan och av skolchefer och rektorer vi har träffat. Men vad det sen ger i upplaga är för tidigt att säga. Vi har vissa beräkningar men håller dem för oss själva än så länge. 

Fler avsnitt
Fler videos