Gå direkt till textinnehållet

Svårare för FBI att komma åt källor

Efter avslöjandena om hur FBI i hemlighet kontrollerat reportrars telefonsamtal och epost har det amerikanska justitiedepartementet valt att skärpa reglerna och göra det svårare för FBI att få ut sådant material utan en rättslig prövning.

Som Journalisten berättat tidigare i år har FBI i hemlighet kontrollerat inkommande och utgående telefonsamtal på nyhetsbyrån AP. FBI har också kontrollerat journalisters epost.

I fredags kom den amerikanske justitieministern Eric H Holder Jr med nya direktiv till FBI som ska göra det betydligt svårare för FBI att få tillgång till journalisters epost och telefonloggar. Det skriver New York Times.

I USA är det tillåtet för myndigheter att efterforska journalisters källor, men grundprincipen har länge varit att efterforskningen inte får ske på redaktionerna. De senaste åren har dock FBI vid flera tillfällen i hemlighet begärt ut och fått tillgång till journalisters telefonloggar och epost. Det har också blivit vanligare att FBI utreder läckor.

Genom att klassificera journalisterna som medbrottslingar har FBI kunnat begära ut telefonloggar och epost och därmed kringgå det interna källskyddet på bland annat AP och Fox News.

De nya riktlinjerna från det amerikanska justitiedepartementet är att journalister inte ska kunna betraktas som medbrottslingar vid läckor, vilket gör det mycket svårt för FBI att få tillstånd till avlyssning och dataintrång riktade mot redaktionella medarbetare utan en rättslig prövning.

Fler avsnitt
Fler videos