Gå direkt till textinnehållet

Surfplattan driver digital nyhetsläsning

Hälften av Sveriges befolkning har nu tillgång till en surfplatta, som tillsammans med mobilen driver mediekonsumtionen mot nätet. De traditionella medierna dominerar dock fortfarande. Det framgår av undersökningen Svenskarna och internet från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE).

Fortfarande dominerar de traditionella medieformerna konsumtionen av nyheter, med undantag för kvällstidningarna. Huvuddelen av kvällstidningsläsandet, 79 procent, sker på nätet. För dagstidningarna är andelen lästid på nätet 28 procent.

För TV är 87 procent av tittartiden traditionell TV och 13 procent över nätet och för radio är 88 procent av lyssnartiden via traditionell radio och 12 procent via nätet.

Men det sker en långsam förskjutning mot att en ökande del av mediekonsumtionen sker på nätet, och introduktionen av surfplatta driver förändringen. På tre år har andelen som har tillgång till surfplatta ökat från 5 procent till 53 procent.

76 procent av svenskarna läser papperstidningar och 44 procent läser enbart i papper.

Det visar .SEs undersökning av svenskarnas internetanvändning 2014.

Undersökningen visar också att 39 procent av svenskarna tycker att det är okej att uttrycka extrema åsikter på nätet och 72 procent tycker att människor ska ha möjlighet att kritisera sin regering på internet.

Fler avsnitt
Fler videos