Gå direkt till textinnehållet

Sture Nordh leder public service-kommittén

Kulturdepartementet har utsett tidigare TCO-basen Sture Nordh till ordförande i kommittén Radio och TV i allmänhetens tjänst.

Sture Nordh var mellan 1999 och 2011 ordförande i Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) där bland andra Journalistförbundet ingår. Han kommer nu att leda arbetet med att hitta ett nytt finansieringssystem för public service.

Regeringen beslutade i december att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska utreda ett nytt system för finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Kommitténs huvudsakliga uppdrag är att föreslå ett ”långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem som ger programföretagen förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet av hög kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet”.

Åtta nuvarande riksdagsledamöter kommer att ingå i kommittén: Angelica Bengtsson (SD), Rossana Dinamarca (V), Jan Ericson (M), Erik Ezelius (S), Ida Karkiainen (S), Olof Lavesson (M), Per Lodenius (C) och Niclas Malmberg (MP).

Annons Annons

Dessutom kommer Olle Wästberg, tidigare chefredaktör för Expressen och före detta riksdagsledamot för Folkpartiet (numera Liberalerna), samt Martina Kyngäs (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden Gävle kommun, att vara ledamöter i kommittén.

Kommittén ska redovisa sina resultat och förslag senast den 30 september.

Fler avsnitt
Fler videos